България и Беларус се договориха да работят за активизиране на

...
България и Беларус се договориха да работят за активизиране на
Коментари Харесай

Захариева: Беларус може да разчита на подкрепата на България

България и Беларус се договориха да работят за активизиране на търговско-икономическото съдействие, съдействието в региона на туризма, обществената и филантропичната сфери, както и в границите на развиването на връзките на Европейския съюз с Беларус.

За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният министър на Република Беларус Владимир Макей, който бе на аудиенция у нас. Това бе и първо публично посещаване на министър на външните работи на Беларус след установяването на двустранни дипломатически връзки с България през 1992 година Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

„ Нямаме открити двустранни въпроси сред България и Беларус. Между нашите страни има построена необятна договорно-правна база, само че установихме, че има доста какво да се направи – в областта на стопанската система, енергетиката, туризма, контактите сред хората, “ съобщи Екатерина Захариева. „ Както България може да бъде врата за беларуските предприятия към Европейския съюз, по този начин и вашата страна може да бъде врата на българските във вашия район, “ сподели външният ни министър.

Министър Макей се съгласи, че двустранните връзки би трябвало да бъдат разширени на политическо и икономическо равнище. „ Имаме благоприятни условия в индустрията, селското стопанство, технологиите. Ще подготвим съвещание на смесената комисия за икономическо съдействие “, сподели той.

Страните означиха позитивната наклонност през последните две години за увеличение на взаимния стокообмен, който за 2018 година възлиза на 98,1 млн. $, само че бяха единомислещи, че имат доста повече благоприятни условия. „ България е известна в Беларус с положителните си медикаменти и положителната си храна, а Беларус – в България с машиностроенето си. Но в действителност имаме доста повече капацитет от осъществения все още “, разяснява Екатерина Захариева.

Тя подчертава върху нуждата от развиване на контактите сред бизнесите сред двете страни и изрази вяра, че идната през юни българска бизнес-мисия в Минск, проведена от Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия, ще спомогне за разширение на опциите, както за търговия и вложения, по този начин

и за основаването на смесени българо-беларуски предприятия.

Министрите разискаха и научно-образователното, филантропично и културното съдействие сред България и Беларус. „ Радвам се, че към този момент седем випуска студенти са приключили българска лингвистика в Белоруския държавен университет и съм уверена, че образованието и културата е една от сферите, в които би трябвало да работим за развиването на нашите връзки “, акцентира Екатерина Захариева. Двамата с Владимир Макей се договориха, че министерствата на културата на България и Беларус да работят за подписването на Протокол за съдействие в региона на културата. Двете страни са и в договаряния за сключване на спогодби за обществена сигурност и продан на работна ръка. Двете страни се договориха и за провеждането на постоянни политически съвещания сред външните министерства на всеки 2 години.

Общо бе мнението и, че съществуват спомагателни благоприятни условия за разширение на съдействието в туризма поради географската непосредственост и културните връзки сред народите на двете страни. Около 74 000 беларуски жители са посетили България предходната година. „ Убедена съм, че подписаните на 8 януари 2020 година в Брюксел Споразумение за облекчение на визовия режим и Споразумение за реадмисия сред Беларус и Европейски Съюз ще допринесат за увеличението на българските туристи в Беларус, както и на беларуските гости в Българя и Европейски Съюз “, съобщи Екатерина Захариева. Тя увери Владимир Макей, че страната му може да разчита на българската поддръжка за скорошната ратификация на документите в Европейския парламент.

Беларус може да разчита и на българска поддръжка за доближаването на връзките с Европейски Съюз, както и за прогрес по самодейността „ Източно партньорство “, сподели министър Захариева. България е подготвена да подкрепи Беларус и с експертиза за прогрес на промените в региона на правата на индивида, демокрацията и върховенството на закона.

„ Ще създадем всичко допустимо да компенсираме пропуснатите през годините благоприятни условия за съдействие “ – увери министър Макей и насочи покана към Екатерина Захариева да посети Минск.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР