България и българският Конституционен съд неправилно са интерпретирали термина джендър

...
България и българският Конституционен съд неправилно са интерпретирали термина джендър
Коментари Харесай

В България се забелязва нечувствителност към насилието над жени, смята специалният докладчик на ООН

България и българският Конституционен съд погрешно са интерпретирали термина " джендър " от така наречен Истанбулската спогодба и надлежно не е вярно разбрана концепцията за протекция от " джендър основано принуждение над дамите ". Също по този начин в България се вижда приемливост и един тип " нормализиране ", безмилостност към насилието над дами и домашното принуждение, в това число и поради дупки в законодателството. Мерките за отбрана в законите не са задоволително и би трябвало да се намерения за тяхното по-бързо издаване и своевременност, да се получава незабавна протекция, както и страната да подсигурява спазването на тези заповеди.

Това са част от рекомендациите и констатациите, които е направила специфичният докладчик на Организация на обединените нации по въпросите на насилието над дами Дубравка Симонович. Тя е на посещаване в България от 14 октомври, а през днешния ден показа пред медиите констатациите и усещанията си. Симонович ще показа окончателния си отчет в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида през юни 2020 година

Сред останалите забележки са, че в България липсват и задоволително приюти, където дами, жертви на принуждение, да получават протекция и поддръжка. Макар голям брой институции да събират за своите потребности и на своето равнище данни за закононарушения над дами, домашното принуждение и убийствата на дами, тази информация не се събира систематично, няма обединен метод, като даже липсват доста аспекти от самите закононарушения, аргументите за тях и последващите ограничения. Така не могат да бъдат направени и съответните заключения, да се намерят пропуските и да се мисли за ясни промени.

Без данни, без съгласуваност, без верни разбори

" Добрите данни дават положителни знаци. Притеснително е, че актовете на принуждение не биват докладвани. Не се събират всевъзможните данни, които да обусляват анализите и потребностите от промени ", разяснява Дубравка Симонович.

По думите на Симонович е нужен също координационен механизъм на равнище държавни политики в региона на домашното принуждение, а също и интегиран систематичен метод. По думите й не се събират нужните данни за другите формите на принуждение и убийства на дами, а единствено се регистрират случаите, без да се навлиза в детайлности и те да се изследват задълбочено. Така, като не се държи сметка за съответните аргументи, не могат да бъдат направени качествени разбори, да се видят аргументите и да се създадат заключения за промени, счита тя.

Терминът " джендър "

Симонович означи, че въпреки терминът " джендър " да попада и в други закони в Бъгария, както и в европейски документи, утвърдени от страната, за задачите на така наречен Истанбулска спогодба той е бил неверно интерпретиран. " Цялата идея за джендър насилието е погрешно интерпретирана, съобщи Симонович. И добави, че тази интерпретация, в която се е подчертало на обществената роля на пола, е невиждана и неправилна. А това е довело и до последвалото напрежение.

Затова специфичният докладчик на Организация на обединените нации прикани да се поправи тази неточност и да се дадат повече уточнения какво документът схваща под джендър/полово основано принуждение върху дами. Очаквано Симонович прикани за ратификация на конвенцията, само че означи, че е належащо преди този момент институциите, медиите, неправителствения бранш, да създадат сериозна разяснителна акция, като се даде вярната интерпретация на термина и по-късно се успокоят хората, като се отговори на терзанията им.

Повече протекция и тласъци за тъжби

Тя изиска и промени, а също и акции за дабъдат насърчени дамите да свидетелстват и да подават тъжби, с цел да не остават тези закононарушения скрити. Симонович уточни, че България е с невисок дял на подадени сигнали за домашно принуждение и би трябвало да се окуражават дамите да рапортуват такива случаи.

Експертът означи още, че съгласно законодателството сега прокуратурата се намесва при редовно физическо, психолочисеко или полово принуждение, което значи да има 3 акта на принуждение. А това пречи за докладването и разкриваенто на закононарушенията. По думите й даже един случай, който е задоволително сериозен, би трябвало да задейства държавното обвиняване и би трябвало да се намерения за такава законодателна смяна.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации уточни и други законодателни пропуски, като да вземем за пример, че липсват разпореждания за другите форми на обезчестяване, в това число по време на брака.

Тя прикани също и за смяна в методите и времето за издаване на заповедите за протекция на дами, жертви на принуждение. Симонович означи, че в този момент молбата до съда за протекция се подава до един месец от акта на домашно принуждение. А в доста случаи лишава и по повече от седем дни да се издадат такива заповеди. По думите й постоянно се случват съществени произшествия директно след актовете на домашно принуждение и жертвите би трябвало да имат опция и за незабавна протекция, незабавно откакто са претърпяли насилието. Симонович прикани и за повече механизми државата да подсигурява спазването на тези заповеди за протекция от насилниците.

Нежни са повече приюти

Дубравка Симонович означи и незадоволителните приюти за дами, жертви на принуждение, като в София има единствено един център единствено с девет места и 13 спешни центъра общо в България. Посочи и, че единственият подслон за дами, жертви на трафик на хора, е бил закрит и в този момент не действа. Тя изиска и повече държавно обезпечена резистентност на телефонната линия за поддръжка на дами, жертви на принуждение, която сега се поддържа от неправителствена организация.

Симонович изрази още терзания от ранните бракове, бременност и овакантяване на учебно заведение, прикани и тук да бъдат събрани по-точни и ясни данни и да се работи по-задълбочено по този проблем. Тя счита също, че би трябвало ясно да се регламентира активността на здравните посредници, с цел да могат да спомагат и по този въпрос.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР