“България харчи 0,1% от БВП за информационна сигурност, което е

...
“България харчи 0,1% от БВП за информационна сигурност, което е
Коментари Харесай

Атанас Темелков: Системата на НАП е надграждана неправилно и от различни компании

“България харчи 0,1% от Брутният вътрешен продукт за осведомителна сигурност, което е минимум в съпоставяне със средствата, които други страни отделят за тази активност. Въпреки това в последните 6 месеца в света са изтекли над 4 милиарда данни ”.

Това сподели ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ) Атанас Темелков, който беше изслушан от краткотрайната комисия в Народното събрание, ангажирана с инспекция на източването на данни от Националната организация по приходите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Темелков посочи, че днешното чуване не е било единствено във връзка теча на данни от Националната организация по приходите, а е имало за цел да запознае Комисията с общото положение на осведомителните системи в страната, които са 5000.

„ През последните години главните старания бяха към даване на електронни услуги за бизнеса и жителите при недобре преценен иск. Когато едни системи са създадени от един реализатор, по-късно се доработват от втори, и най-после се експлоатират от трети, – е допустимо да зародят опасности ”, съобщи той и добави, че упорства поддръжката на сериозните системи да се поеме от една компания, а не от няколко, с цел да не се позволяват взаимни отстъпки със сигурността.

Той добави още, че ПИК кодът, предоставян на потребителите от Национална агенция за приходите, е най-ниската отбрана и с него би трябвало да се дава достъп единствено до осведомителни услуги, а при предпочитание за достъп до по-сериозни услуги, – като подаване на данъчна декларация и други документи, е належащо жителите да имат електронен автограф.

Председателят на ДАЕУ уточни, че сега в Национална агенция за приходите работят над 150 електронни услуги, и акцентира, че организацията е сключила контракти с външни компании на стойност 50 млн. лева, както и с Информационно обслужване, на които заплаща 40 млн. лева

По думите на Темелков аргументите за пробива на базите на Национална агенция за приходите са доста, само че част от тях са остарелият хардуер, както и неправилното надграждане на системата от разнообразни компании, което е довело до редица недостатъци в нея.

Стана ясно още, че одитът на системите на Националната организация за приходите, осъществяван от “Информационно обслужване ” е подготвен, и сега текат проби на системата. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР