България губи поредно дело в Страсбург и ще трябва да

...
България губи поредно дело в Страсбург и ще трябва да
Коментари Харесай

България е осъдена в Страсбург за нов абсурд

България губи следващо дело в Страсбург и ще би трябвало да заплати 12 500 евро обезщетение поради нарушено право на справедлив процес. Причината е абсурден случай, в който двама ищци печелят дело против община Пловдив, само че присъденото им обезщетение е по-малко с 26 хиляди лева от таксите, които са заставени да платят.

Делото пред Европейския съд по правата на индивида е заведено от брачна половинка и дъщерята на жена от Пловдив, която умира през август 1998 година, откакто върху нея пада клон.

Преди да стигнат до Страсбург, през 2003 година двамата завеждат дело против общината по Закона за отговорността на страната и претендират за 2 млн. лева неимуществени вреди. Казусът се разхожда сред инстанциите години наред, като в последна сметка през 2010 година на наследниците на починалата жена дефинитивно е присъдено обезщетение от общо 100 хиляди лева Съдът обаче преквалифицира желае им – от подобен по Закона за отговорността на страната в иск за непозволено увреждане по Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД). Натоварва ги и с 4% държавна такса върху отхвърлената част от претенцията им, което прави 126 хиляди лева Т.е. съдът признава, че те имат право на обезщетение, само че таксите, с които ги натоварва, надвишават неговия размер.

Докато тече делото, Законът за отговорността на страната е изменен и към този момент гласи, че ищците не внасят държавна такса върху отхвърлената част от желае, а дължат единствено разходи по делото. Дори и да се одобри, че искът е по Закон за задълженията и договорите, няма нормативен акт, който да позволява наказание за възнаграждение на страна такса върху отхвърлената част от желае, написа в жалбата до Страсбург юристите Снежана Стефанова и Михаил Екимджиев. Те упорстват още, че когато е преквалифицирал делото, съдът е трябвало да остави исковата молба без придвижване до внасяне на дължимата държавна такса. " Решението на Пловдивския апелативен съд, с което ищците са наказани да заплатят следваща държавна такса, е случайно, защото държавната такса за разглеждане на исковете по Закон за задълженията и договорите е първична, а не следваща ", се споделя още в жалбата.

В последна сметка поради насъбраните лихви общината заплаща на двамата 267 868 лева, а те дават на страната 146 743 лева, т.е. от полученото им остават 121 125 лева

В решението си съдът в Страсбург написа, че размерът на таксите, оценен в светлината на съответния случай, в това число опцията на жалбоподателя да ги заплати, и етапа на производството, на която са наложени, е от значително значение при определянето дали е нарушено правото на достъп до съд.

Напомня се и че несъразмерното натоварване с такси по каузи против страната не би трябвало да води до парадокса тя да лишава с едната ръка това, което е присъдила с другата. В съответния случай е станало тъкмо това - таксите, начислени на жалбоподателите, са по-високи от присъдените от националните съдилища компенсации. Лихвите доста усилват действителното обезщетение, получено от жалбоподателите, и понижават съотношението по отношение на правосъдните такси, само че тяхната цел е да компенсират забавянето на заплащането, изяснява още Страсбург.

Освен компенсацията от 12 500 евро страната би трябвало да заплати и 2184 евро разходи. Докато чака решението на Страсбург брачният партньор на починалата жена умира, само че щерка му продължава делото и от негово име.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР