България Говорителят на НАП: Периферни електронни услуги са в риск

...
България Говорителят на НАП: Периферни електронни услуги са в риск
Коментари Харесай

Говорителят на НАП: Периферни електронни услуги са в риск

България Говорителят на Национална агенция за приходите: Периферни електронни услуги са в риск „ Нямаме аргументи да имаме вяра, че уязвимостите не престават да се експлоатират, електронните услуги работят и всички входове и изходи към Национална агенция за приходите наподобяват сигурни “, сподели още Росен Бъчваров  Надежда Неменски 21 юли 2019, 15:18  Говорителят на Национална агенция за приходите: Периферни електронни услуги са в риск Източник: БГНЕС
„ Трябва да оценим сериозно уязвимостта. За да има електронни услуги, би трябвало да се създават системи. Тези системи са една отвореност и са подложени на риск. Към момента основните неща в Национална агенция за приходите действат по сигурен и постоянен метод.

Нямаме аргументи да имаме вяра, че уязвимостите не престават да се експлоатират ,

електронните услуги работят и всички входове и изходи към Национална агенция за приходите наподобяват сигурни. По отношение на периферни услуги сме разпознали опасности, не сме разпознали приключване на данни. В момента са прекратени няколко услуги, други са ъпгрейднати “. Това сподели пред БНР представителят на Националната организация по приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Той разясни, че сега се правят проби за уязвимости и в случай че се наложи прекъсване на някои електронни услуги, то това ще бъде направено.

„ Нито става дума за злополука. Нито става дума за нещо безобидно .

Нашият фокус е ориентиран върху две съществени тематики. Първата е да оценим дали има други уязвимости в осведомителните системи на Национална агенция за приходите и в случай че такива бъдат открити, те да бъдат затворени незабавно. Вторият ни фокус е да дадем допустимо най-вече и потребна информация за жителите “, съобщи Бъчваров.

Той сподели, че офанзивата е посочила уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, само че непосредствената задача е организацията да каже на жителите. „ А, има ли техни данни. Б, какви са тези данни. Ц, какво може да направи един жител, чиито данни са в този текст, тъй че да понижим дотолкоз, доколкото е допустимо, неподходящите последствия от това “, добави Бъчваров.

Росен Бъчваров сподели още, че

евентуално скоро ще бъде пусната система, през която жителите да могат да ревизират дали са част от жертвите на кабиреатаката .

„ Около 3% от всички осведомителни масиви на Национална агенция за приходите са наранени. Това са данни – имена и ЕГН-та на над 4 милиона живи български жители и над 1 милион умряли. Информацията е частична. От тези изтекли данни не може да се направи цялостно и изчерпателно профилиране за мен, за вас, за всеки един от хората. Не значи, че тези частични данни не са чувствителни”, заключи представителят на Национална агенция за приходите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР