България, Гърция, Сърбия и Румъния обмислят да кандидатстват заедно за

...
България, Гърция, Сърбия и Румъния обмислят да кандидатстват заедно за
Коментари Харесай

Борисов видя общо домакинство на Световното по футбол с Гърция, Сърбия и Румъния

България, Гърция, Сърбия и Румъния обмислят да аплайват дружно за домакинство за Световното състезание по футбол през 2030 година Това стана ясно в "Евксиноград ", където се организира среща на върха сред водачите на четирите Балкански страни, както и министър председателят на Израел - Бенямин Нетаняху. Лидерите на четирите страни се схванаха още да продължат работата си и по цялостното свързване на Балканите с автомагистрали и скоростни влакове.

Срещата с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху докара и до единодушието, че Източносредиземноморският газопровод EastMed може и да мине през Балканите и по този начин газовите снабдители в района да обезпечат право на избор.

"В енергетиката обсъдихме по какъв начин Израел може да помогне за постигането на задачите в енергийния бранш на тук показаните страни. Можем да помогнем на страните да покачат успеваемостта на енергийните доставки ", сподели израелският министър председател Бенямин Нетаняху. Най-дългият водопровод под вода ще тръгне от наша територия, ще мине през Кипър, Крит и Гърция, а може би и през Балканите. В момента сме в предварителна фаза на изследване ", изясни той. По думите му за Израел е значимо да изнася газ и до го доставя в района, с цел да може има диверсифциране на източниците

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас изясни, че на срещата са разискали по какъв начин ще се плануват плановете, по които има съглашения. "Днес с българския министър председател ще подпишем обща декларация, съгласно която ще бъдат избрани крачките и графиците за реализирането на два значими плана. Единият е модернизацията на железопътната връзка Александруполис – Бургас. Споразумяхме се и за основаването на скоростен път от Алексанруполис до региона на Марица, на българо-гръцката граница, който оттова ще бъде обвързван с съществуващите пътища за София, Варна и Бургас. Ще подчертаем волята си да планувам бързо тези планове, ще създадем взаимно сдружение, което да се заеме с построяването им “, посочи Ципрас.

България, Гърция, Сърбия и Румъния ще аплайват за домакини на Световното състезание по футбол, заяви министър председателят Бойко Борисов.

"Що се касае до енергийната сигурност, приели сме всички, че диверсификацията е от значително значение. Не инцидентно ние кръстихме нашия газоразпределителен център "Балкан ". Само думата "Балкани " е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднообразно значима с България ", сподели министър председателят.

По отношение на инфраструктурата министър председателят уточни, че настоящето трасе на жп линията, която е до Александруполис и Бургас, може да бъде осъвременена. „ Защо не България да има един пристан на Александруполис, един пристан на Солун, а надлежно гърците на Бургас, Варна и Лом или Русе “, разяснява министър председателят.

Той увери сръбския президент Александър Вучич, че автомагистралата София-Белград на 90% е подготвена. "Чакам да излязат археолозите от последните 20 км. За две години ще създадем последната 20-километрова права ", посочи министър председателят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР