България Филчев: Президентът зове да се разруши държавността Президентът няма

...
България Филчев: Президентът зове да се разруши държавността Президентът няма
Коментари Харесай

Филчев: Президентът зове да се разруши държавността

България Филчев: Президентът зове да се унищожи държавността Президентът няма право да се меси в самостоятелната правосъдна власт и да желае оставката на магистрати, когато техните решения го засягат, съобщи някогашният основен прокурор 13 юли 2020, 12:45  Филчев: Президентът зове да се унищожи държавността Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
ившият основен прокурор проф. Никола Филчев счита, че президентът Румен Радев нарушава Конституцията. Пред "Правен свят " Флчев съобщи, че Радев зове за разрушение на държавността и това негово държание "не наподобява на офицер от българската войска ".

"Президентът няма право да се меси в самостоятелната правосъдна власт и да желае оставката на магистрати, когато техните решения го засягат и заради това магистратите не му харесват, Радев нарушава Конституцията ", споделя Филчев.

Ето и цялото изявление:

Събитията през последните дни следват едно след друго. Ситуацията се развива прекомерно динамично. Как оценявате митингите на жителите, държанието на президента Радев – апелите му за събаряне на държавното управление и на основния прокурор? Вие също сте бил основен прокурор.

Това са все сложни въпроси и надали аз съм най-подходящият да ги разяснява. Но въпросите са прекомерно значими за обществото и заради това мой цивилен дълг е да отговоря. Това, което става през последните дни, има няколко страни. Първият и най-общ въпрос е за измененията, които бяха осъществени у нас по време на прехода – какво е тяхното наличие и по какъв начин те се отразиха върху живота на хората. На тази основа следва да се преглеждат и сегашните митинги - какви обществени фактори породиха митингите, какви политически сили ги оглавиха и чии ползи показват тези сили. Като човек, който е учтив в избрани полезности, аз считам, че най-хубавият инструмент за проучване на публичното развиване е класовият, марксистки разбор на историята.

А. Малко история

След 1990 година у нас се извърши обществена гражданска война – смени се собствеността. Преди това средствата за произвеждане принадлежаха на страната, т.е. бяха групова благосъстоятелност. А вследствие на приватизацията тези средства минаха в ръцете на малко на брой физически лица, станаха частна благосъстоятелност. От централизирана държавна стопанска система, учредена на държавна благосъстоятелност, България мина към свободно пазарно стопанство, учредено на частна благосъстоятелност, т.е. - към капитализъм. В резултат на това обществото се раздели на две съсловия – на богатите притежатели и на бедните трудещи се. Класата на капиталистите заема господстващо състояние в обществото, тъй като има средствата за произвеждане. Многобройната класа на трудещите се (работници, чиновници, селяни) създава материалните и духовни богатства. А малцината капиталисти присвояват основания от другиго публичен артикул. Експлоатацията в капиталистическото общество пораства. Доходите на трудещите се понижават, а облагите на капиталистите порастват. Имущественото неравноправие се задълбочава. Недоволството пораства. Заедно с това се усилват и митингите. Борбата сред двете съсловия (на богатите и бедните, на експлоататорите и експлоатираните) се изостря и води до обществени безредици и гражданска война. Капитализмът поначало е неправдив строй. А в България и преходът към капитализъм (приватизацията) беше осъществен по неправдив метод. Народът неслучайно назовава приватизацията на Иван Костов и Кобурга - разбойническо плячкосване на държавното имущество. Сега берем плодовете на тази приватизация. Държавното имущество беше незаслужено разпределено сред някои ръководители на ръководещата в предишното Българска комунистическа партия, някогашни чиновници на Държавна сигурност и бандити, произлизащи от спортните и милиционерските среди. Всичко това стана под диригентството на Костов и Кобурга и с решаващо присъединяване на техните алчни ортаци - приватизатори.

В резултат на престъпната приватизация България се трансформира в най-бедната, най-болната, най-неграмотната и най-бързо намаляващата страна. Затова през днешния ден няма пари за заплати, пенсии, за обучение и опазване на здравето. Няколко генерации по-възрастни българи, които сътвориха материалните богатства на страната, са обречени на апетит и ровят в кофите за отпадък. По-младите генерации нямат бъдеще у нас и са принудени да бягат в чужбина, където са подложени на безмилостна употреба – правят най-тежката физическа работа или сменят памперси против минимално заплащане. Разпределянето на държавната благосъстоятелност сред частни субекти (физически и юридически лица) докара до разпределение и на държавната, политическата власт сред тези субекти. Освен това частните лица трансфораха своята икономическа власт в политическа власт. Държавата отслабна, а ролята на избрани новобогаташи в страната набъбна. Така породи олигархията, като група новобогаташи, които са забогатели посредством закононарушения, и които въздействат върху държавната (законодателна, изпълнителна и съдебна) власт, както и върху политиката посредством своите пари и медии. Вместо принуждение олигарсите използуват корупцията, с цел да реализиран своите незаконни цели. Те устоят държавния уред, а той им обезпечава безотговорност. В резултат насилието в обществото понижа, само че корупцията се усили. Преходът от централизирана държавна стопанска система и властническо политическо ръководство към пазарно стопанство и народна власт породи несъмнено и позитивни последствия. Положителните страни на прехода са: ускори се стопанската самодейност на жителите, демократизира се общественополитическият живот, усили се свободата на личността. Но дружно с това преходът породи и редица негативни последствия: намаляване на държавно-правния надзор, обедняване на множеството хора и увеличение на несигурността в обществото, повишаване на престъпността и други

Българският преход докара до опустошение на страната ни – както на стопанската система, по този начин и на духовната сфера. В резултат на бедността хората оскотяват, а страната няма опция да се погрижи за жителите си. Няма пари. Пита се - къде са парите? - Държавният капитал мина в ръцете на олигарсите, основани от Костов и Кобурга. Те имат през днешния ден средствата за произвеждане, те живеят в лукс в дворците си на Ривиерата, те имат самолети, яхти, скъпи коли и милиони в банките. Какво може да направи едно ръководство през днешния ден? „ Христос да би слязъл в този момент с две риби какво ще направи? “- пита поетът Вапцаров за това време на царска България (Рибарски живот). Този въпрос с още по-голяма мощ стои и през днешния ден в новата капиталистическа България.

Б. България през днешния ден

Капитализмът у нас одобри най-уродливи форми. Класовата диференциация в България е най-дълбока спрямо останалите европейски страни. Международни проучвания демонстрират, че разликата сред най-бедната и най-богатата социална каста в Германия е пет пъти, а в България-десет пъти. С други думи в българското общество съществува най-голяма, крещяща неправда. Ето против тази неправда се бореше прокуратурата, когато аз бях основен прокурор. Срещу тази неправда се бори и през днешния ден прокуратурата, когато Иван Гешев е основен прокурор. От персонален опит знам, че обществената роля на прокурора – обвинителната функционалност носи единствено рискове и врагове за обвинителите в нашето нестабилно общество. Поради всичко това обстановката в България е взривоопасна. Една искра може да възпламени унищожителен пожар. Ако решаващите фактори в страната не обезпечат обществена правдивост. Ако те позволен да се разгори класовата битка сред двете антагонистични съсловия, да се изостри спора сред експлоатирани и експлоататори, сред небогати и богати, тогава ни чака нова обществена гражданска война. Няма ли правдивост - чака ни „ война на колибите против дворците “, както при Френската буржоазна гражданска война (1789 година – 1799 г.) и както при Октомврийската социалистическа гражданска война в Русия (1917 г.). Към това може да се добави и етническо напрежение. Освен това в България от много време се сблъскват стратегическите ползи на международните империи – Русия, Америка, Турция и други. Във вътрешнополитически проект всяка политическа мощ се пробва да извлече оптималната полза от обстановката на неустойчивост – Българска социалистическа партия желае да вземе властта. ГЕРБ да я резервира. Движение за права и свободи да усили въздействието си на балансьор. Радев желае да си обезпечи политическо дългоденствие. Партиите-джуджета на Бойкикев и други политически кръжоци и фамилни формирания желаят да влязат в идващия парламент, с цел да извлекат облаги под претекст, че се „ грижат за народа “ и така нататък

Що се отнася до правото на жителите на мирни събирания и митинг, то е главно човешко право. Това е казано най-добре от американския публицист Хенри Дейвид Торо в неговото историческо есе „ Гражданско непокорство “: „ Когато тиранията или безпомощността на страната стане несъразмерна и непоносима, човек има правото на гражданска война, тоест правото да откаже смирение и да се опълчи против страната “.

Каква роля играе президентът Радев в тази комплицирана обстановка? Има ли съображение да се желае неговото премахване (импийчмънт), както оферират някои политици?

Не е моя работа да правя оценка президенти, само че като питате, ще Ви кажа. Такова знамение не е било. Президентът Радев се държи скандално. Той разочарова и отблъсна даже последователите си. Какви са обстоятелствата? Радев ръководи от четири години, държавното управление на Борисов от три години, а основният прокурор Гешев – от шест месеца. Недоволство от ръководството несъмнено има. То е основателно, заради крайната сиромашия на народа. Хората не се интересуват от финансовата непоклатимост и макрорамката, а усещат недоимъка по празния си джоб и страдат от невъзможността да се грижат за децата си. И внезапно се явява Радев с гръм, маскира се като отстъпник с 15 хиляди лв. заплата, слиза от бронирания мерцедес и оглавява протеста против ръководещите, т.е. против себе си. Като един Че Гевара от преди половин век в Латинска Америка нашият Радев размахва юмруци, крачи твърдо и зове да изметем ръководещата мафия и да изхвърлим мутрите от държавното управление и прокуратурата.

Когато става дума за различен, също политически индивид като държавното управление, тези крайни приказки, въпреки и неприемливи, може да бъдат разбрани. Но президентът Радев си разреши да твърди, че конституционно основан държавен орган, какъвто е прокуратурата (с началник, който той персонално е назначил преди шест месеца) е мафия. Президентът назова българската прокуратура „ мафия “, която би трябвало да се „ измете “ и прикани тълпата „ да изгони мутрите от прокуратурата “ като посочи, че става дума за основния прокурор Гешев. С това всъщност президентът зове да се унищожи държавността. А това е повече от нелепост, повече от скандал. То е съображение за импийчмънт. Външно Радев се държи като революционера Че Гевара. Но същинските му претекстове са надалеч от прогресивните хрумвания на Че Гевара. Радев не огласи своя стратегия и хрумвания, не предложи решения на проблемите, не начерта някаква вероятност пред страната. Той желае да оглави митингите, с цел да извлече персонална политическа полза. Радев желае властта – да смъкна държавното управление, с цел да назначи свое служебно държавно управление. И тогава щял да отмъсти на съперниците си. „ Няма да има амнистия при новото служебно държавно управление “, изясни самият Радев на народа. Тези приказки може да вървят, когато чукаш карти в гарнизонния стол. Но са несъвместими със статута му на държавен глава.

Пита се, за какво злобее отмъстително господин Радев? Защо разгласи прокуратурата за мафия, ръководена от мутра, която би трябвало да се измете? Отговорът е доста елементарен – тъй като прокуратурата арестува един негов консултант за корупция. Когато преди време същата прокуратура арестува министър от държавното управление на Борисов, тогава тя беше добра - страж на закона. А когато прокуратурата арестува служител от президентството, тя стана неприятна и мафия. Не по този начин, господин Радев! Не е почтено. Такова лицемерие, завист и злопаметност не наподобява на офицер от българската национална войска. Сега остана да заплашите с Вашето служебно държавно управление и мен, като един непретенциозен български пенсионер. Къде забравихте върховенството на закона и евроатлантическите полезности, които изповядвате?

Претърсването на пространства в административната постройка, където работят други лица, а не самият президент, по никакъв метод не нарушава неговия имунитет, очакван в член 103 от Конституцията. Процесуалната страна на имунитета на президента (наказателната му неприкосновеност) включва единствено възбрана „ да бъде арестуван и да се възбуди наказателно гонене “ против него – член 103, ал.4 от Конституцията. Що се отнася до усмихнатия и образован младеж, консултант на Радев по правните въпроси и битка с корупцията, ще изтъквам лидерката на партия „ 21 век “, която с съображение попита по малкия екран: „ С какво се занимава този президентски консултант по антикорупция? – Урежда правосъдни разногласия в полза на предприемач, урежда българско поданство на чужденец, спомага за изтриване на престъпна регистрация на различен, спомага за подписване на някакъв контракт сред предприемач и брат му. Ако всичко това е правилно, Радев би трябвало доста да се тормози. Тази активност е доста надалеч от битката с корупцията.

По въпроса, има ли съображение да стартира импийчмънт (процедура за отстраняване) на президента Радев, може да се спори. Преди няколко дни той прикани тълпата да смъкна властта, „ да измете мафията и мутрите от държавното управление и прокуратурата “. Според някои политици това може да се квалифицира като „ държавна измяна “ по смисъла на член 103 от Конституцията по отношение на член 95 от Наказателния кодекс. Но това мнение дублирам е противоречиво. Първо, противоречиво е дали въобще е осъществен опит към държавна измяна по член 95 Наказателен кодекс. И второ, даже и да се одобри, че е налице опит, то съучастието на Радев в този опит е в прекомерно лека форма, с цел да повлече след себе си наказателна отговорност. Поради това съм сигурен, че този въпрос въобще няма да се сложи и няма да се стигне до обвиняване против президента за държавна измяна. И това е вярното, мъдрото държавническо решение. Най-важното е да се резервира обществения мир в страната. Съединението прави силата. Два дни по-късно Радев разбра, че е сбъркал и с цел да замаже ситуацията публично изиска оставката на държавното управление и основния прокурор. Това обаче е напълно друго от подстрекаването на протестиращата навалица да измете държавното управление и прокуратурата.

И най-после един малък въпрос. Като става дума службата за защита (НСО) да съблюдава закона и да охранява единствено строго избрани лица, не би трябвало да се не помни, че всички служители от президентството се обслужват от коли на НСО. А това не е редно. НСО не е безвъзмездна таксиметрова работа на президента. Там работят експерти, които имат други, по-важни задания.

Третият въпрос е за основния прокурор Иван Гешев. Има ли съображение да се желае оставка на основния прокурор?

Разбирам огорчението на президента Радев от това, че прокуратурата арестува негов консултант. Разбирам и желанието му да отмъсти на основния прокурор Гешев като изиска оставката му. За всички обаче е ясно, че това искане е безпричинно. А преди да бъде безпричинно настояването е неприемливо. Президентът няма право да се меси в самостоятелната правосъдна власт и да желае оставката на магистрати, когато техните решения го засягат и заради това магистратите не му харесват. Всички решения на прокурора, в това число и на основния прокурор, подлежат на надзор само и единствено от съда. Прокурорът желае, съдията дава. Никой различен държавен орган не може да въздейства и да дефинира решенията на прокурора. Разбира се публичен надзор съществува и би трябвало да има върху всички държавни органи, в това число и върху прокуратурата. Със своето безогледно искане президентът Радев наруши конституционното разделяне на управляващите и независимостта на правосъдната власт. Действително той се подреди до обвинените олигарси, които в един глас желаят оставката на основния прокурор. Нищо ново под слънцето. Така беше и по мое време.

Що се отнася до активността на основния прокурор Иван Гешев през миналите шест месеца, ще повторя казаното:

Първо, Гешев поведе битка с олигарсите, които забогатяха посредством закононарушения и трансфораха своята икономическа власт в политическа. Те се намесват в държавните работи, дефинират политическите и законодателни решения. Главният прокурор ясно съобщи своето верую „ Справедливост и нарушителите – в пандиза “. Второ, Гешев организира поредна политика за отбрана на обществено слабите хора, които живеят най-вече на село и в дребните градове, и са беззащитни против незаконни похищения. Той поведе битка с ежедневната, битова престъпност. Главният прокурор пази елементарните хора, „ дребния човек “, който има потребност от държавна протекция. За олигарха е смешно, в случай че му откраднат пенсията. Но за „ дребния човек “ това е въпрос на живот и гибел. Трето, Гешев стартира инспекция на приватизацията на държавното имущество по време на престъпния преход от социализъм към капитализъм. Приватизацията е не просто преобразяване на държавното имущество в частно, а обществена гражданска война – промяна на обществено-икономическия строй. Тя има определящо значение за живота на всички хора. Четвърто, Гешев предприе стъпки за организационно подсилване на прокуратурата. Съгласно член 126, алинея 2 от Конституцията „ основният прокурор реализира методическо управление върху активността на всички прокурори “. Тази активност беше занемарена малко или повече през последните 14 години. Новият основен прокурор издаде първите си методически инструкции по отношение на дейностите на прокурорите и проверяващите органи при следствие на закононарушенията по превоза. В същото време прокуратурата стартира разбор на правосъдната процедура, с цел да реши, нужно ли е ново тълкувателно решение на Върховния касационен съд по отношение на закононарушенията по превоза. Пето, Транспортните закононарушения са нечовечен камшик за актуалното общество. При пътнотранспортни катастрофи умират шест пъти повече хора, в сравнение с вследствие на умишлени убийства. България е на едно от първите места в Европа по жертви от транспортни закононарушения. Поради това основният прокурор Иван Гешев предложи на Народното събрание изменение и допълнение на Наказателния кодекс по отношение на закононарушенията по превоза. Шесто, Гешев укрепи организационно Бюрото по отбрана, което извършва значими функционалности за отбрана на лицата, застрашени при наказателно произвеждане. Седмо, Гешев сътвори експертен съвет, който да го съветва при правенето на методически инструкции до прокурорите, при съставянето на мнения по законопроекти в Народното събрание, при издаването на тълкувателни решения на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и по каузи на Конституционния съд. Осмо, основният прокурор откри злоупотреби със системата за инцидентно систематизиране на делата в съда и сложи този въпрос пред Висшия правосъден съвет.

С всичко това основният прокурор Иван Гешев показва доста сила, а също и висок разсъдък при осъществяване на своите отговорности.

И най-после, не мога да не се изкуша да Ви попитам - какви са Вашите усещания от акцията на Христо Иванов – Бойкикев на плажа край Бургас?

Бях мощно впечатлен от уменията на това лице по самбо (самооборона без оружие). Той по този начин се развихри, че служителите на реда поставиха доста старания, с цел да го спасят от самия него - да не се нарани самичък в неравната борба. Личи си, че Бойкикев е заслужен правоприемник на офицер от руското разузнаване, въпреки и в този момент на американска хранилка. „ Так держать товарищ “ Бойкикев! Ти си скрита лимонка. Боец на тихия фронт. Свой измежду непознати.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Столична дирекция на вътрешните работи ревизира сигналите за полицейско принуждение над протестиращи Столична дирекция на вътрешните работи ревизира сигналите за полицейско принуждение над протестиращи  Томислав Дончев: Не обмисляме оставка Томислав Дончев: Не обмисляме оставка  Възстановиха придвижването на Автомагистрала Възстановиха придвижването на Автомагистрала " Тракия ", петима са починалите  77 нови случаи на COVID-19 при съвсем 1200 теста 77 нови случаи на COVID-19 при съвсем 1200 теста  1 Шефът не може да приключи отпуската ни  1 Барове и нощни заведения още веднъж отварят порти при строги ограничения  1 Карантина за българи при влизане в Унгария --> Пaрите ни  Шефът не може да приключи отпуската ни Шефът не може да приключи отпуската ни  Барове и нощни заведения още веднъж отварят порти при строги ограничения Барове и нощни заведения още веднъж отварят порти при строги ограничения  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Започва войната за либийския нефт - Свят | Vesti.bg Започва войната за либийския нефт - Свят | Vesti.bg  Томислав Дончев: Не обмисляме оставка Томислав Дончев: Не обмисляме оставка  77 нови случаи на COVID-19 при съвсем 1200 теста 77 нови случаи на COVID-19 при съвсем 1200 теста  Телата на предците на хората били доста по-различни Телата на предците на хората били доста по-различни Виц на деня Въпрос към радио " Ереван ": - Кой публицист е класик? Отговор на радиото: - Оня публицист, който можем да хвалим, без да сме го чели... Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  <p>Нов документ свързва Бобокови с отпадъците край Червен бряг&nbsp;</p> Прокуратурата: Нов документ свързва Бобокови с отпадъците край Червен бряг Количеството, което е намерено, надвишава това, което беше оповестено досега  Коронавирус в АЕЦ Коронавирус в АЕЦ " Козлодуй ", може ли да спре работа централата Какво е положението на инфектирания чиновник и какви ограничения са подхванати  Николай Василев: Няма причина за обедняване след влизането ни в еврозоната Николай Василев: Няма причина за обедняване след влизането ни в еврозоната Ще се трансформират обаче интернационалният ни имидж и методът, по който ни възприемат в бизнес средите по света, означи някогашният стопански министър  Работодатели и синдикати приветстват присъединението ни към ERM ІI, приканват за отговорност и държавническо държание Работодатели и синдикати приветстват присъединението ни към ERM ІI, приканват за отговорност и държавническо държание Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, правосъдната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в границите на конституционните си пълномощия, с цел да се избегне нагнетяване на публичното напрежение. В същото време сме безапелационни, че битката с корупцията по високите етажи на всички управляващи би трябвало да е приоритет, декларират те в взаимна декларация  Антоанета Христова: Проблемът на протестиращите е, че нямат водач Антоанета Христова: Проблемът на протестиращите е, че нямат водач Сред настояванията на недоволните има и смислени такива, които би трябвало да бъдат чути, означи тя  Архив Учени ще търсят черна дупка в Слънчевата система Мистериозната " Планета Девет " може да се окаже не тъкмо планета  Младежи починаха след случай с водоструйка Младежи починаха след случай с водоструйка Причините за гибелта са в развой на изясняване, водоструйката е конфискувана за механически разбор  <p>Почина брачната половинка на Джон Траволта</p> Почина брачната половинка на Джон Траволта - Кели Престън " Ще отделя извес
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР