България Фандъкова: В Овча купел“ са най-големите инвестиции Кметът на

...
България Фандъкова: В Овча купел“ са най-големите инвестиции Кметът на
Коментари Харесай

Фандъкова: В „Овча купел“ са най-големите инвестиции

България Фандъкова: В „ Овча купел “ са най-големите вложения Кметът на София инспектира строителството на бул. „ Президент Линкълн “, преасфалтирането и построяването на тротоари по ул. „ Житница “ и построяването на метростанция 15  Надежда Неменски 20 август 2019, 14:50  Фандъкова: В „ Овча купел “ са най-големите вложения Източник: БГНЕС
Kметът на София Йорданка Фандъкова инспектира строителството на бул. „ Президент Линкълн “, преасфалтирането и построяването на тротоари по ул. „ Житница “ и построяването на метростанция 15. „ Започва поетапното отпушване на придвижването при ремонтите в „ Овча купел “. Вчера беше пуснато придвижването при „ Околовръстния път”, разгласи тя, представена от организация БГНЕС.

„ В кв. „ Овча купел “ са най-големите вложения, които вършим през последните години .

Изграждаме 4 км с четири метростанции от метрото тук на стойност 100 млн. евро “, съобщи Фандъкова и напомни, че първоначално не е имало обезпечено финансиране и тя е поела риска да обезпечи такова от общината, само че в следствие са съумели да защитят план пред Европа и да получат средства по Оперативна програма „ Транспорт “ и по този начин съфинансирането е станало малко под 40 млн.

Конструкцията на метростанцията е построена, като сега текат довършителни действия и следва полагането на релсите. Самата станция ще има пет изхода като е планувано на три от станциите да бъдат построени буферни паркинги с потенциал по 200-240 автомобила всеки. Успоредно със строителството на Министерски съвет 15 тече и построяването на Министерски съвет 18 в „ Горна баня “, където метрото ще прави връзка с влаковете за Перник.

Наред със строителството на метростанциите тече и реконструкцията на три огромни улици и булеварда в квартала.

„ Президент Линкълн “ е отначало построен, след построяването на метротунела. Участъкът е съвсем подготвен и чакам да бъде напълно приключен преди 15 септември. След ремонта булевардът е напълно нов, с нови тротоари и ново осветяване.

Заедно с него се построява и новата улица „ Централна “ с пробив, която стартира преди месец и чакам при започване на идната година да бъде подготвена. Очаквам и възобновяване на ул. „ Монтевидео “, който е в последния сектор след завършването на метростанцията “, заключи кметът и добави, че в средата на идната година чака тези 4 км от метрото да бъдат изцяло приключени.

Изцяло се обновява и ул. „ Житница “, която години наред беше в извънредно положение. От едната ѝ страна се построява и тротоар, какъвто до момента нямаше. „ Тя е съвсем подготвена и чакам и да стане изцяло подготвена преди 15 септември. В този региони, единствено в последните години, над 10 км. съществени улици и булеварди сме обновили и продължаваме работа. Довършихме две учебни заведения, следва построяването нова детска градина “, разгласи Фандъкова.

На въпрос

за какво транспортният тунел при „ Красно село “ не работи

кметът отговори, че това ще се случи, когато завърши работата по ул. „ Житница “. „ Имаме големи проблеми с отчуждаването. Остана една къща, на чиято собственичка предоставихме общинско жилище, само че тя към момента няма предпочитание да излезе от къщата си “, изясни забавянето Фандъкова и добави, че постоянно когато се стигне до отчуждаване се стартират правосъдни борби, които забавят осъществяването на плановете.

Попитана дали повода не е поради сгрешен план, кметът сподели, че това е нечиста сделка и общината се доверява на потвърден екип от специалисти, които построяват метрото и пътната инфраструктура в града.

„ Тунелът като структура е подготвен от 5-6 м, само че е належащо да се изградят инженерните мрежи, канали, водопроводи, топлопроводи, електромрежи, които сега се вършат. Когато завърши и това отчуждаване тогава ще бъде доизграден профилът на ул. „ Житница “ и ще бъде пуснато придвижването. Там имаше 13 парцела за отчуждаване “, сподели шефът на „ Метрополитен “ инж. Стоян Братоев.

Той разясни, че по регулационен проект тунелът е необятен 9 м и акцентира, че съществуващото застрояване не разрешава той да бъде уголемен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР