България Фалшиви био продукти на пазара, как да ги разпознаем

...
България Фалшиви био продукти на пазара, как да ги разпознаем
Коментари Харесай

Фалшиви био продукти на пазара, как да ги разпознаем

България Фалшиви био артикули на пазара, по какъв начин да ги разпознаем Какво би трябвало да знаем 18 ноември 2019, 10:32  Фалшиви био артикули на пазара, по какъв начин да ги разпознаем
Фалшиви био артикули на пазара, по какъв начин да ги разпознаем
 Козметици инжектират ботокс и филъри, позволено ли е
Козметици инжектират ботокс и филъри, позволено ли е
 Тол таксите: Какви цени, за кои пътища
Тол таксите: Какви цени, за кои пътища
 ТЕЛК в Пазарджик лиши тежко болно дете от помощи
ТЕЛК в Пазарджик лиши тежко болно дете от помощи
 Градусите надолу, по кое време ще вали, ще има ли сняг
Градусите надолу, по кое време ще вали, ще има ли сняг
 Водният режим в Перник - от през днешния ден
Водният режим в Перник - от през днешния ден
 Остър конфликт с бизнеса, синдикатите заплашват със стачка
Остър конфликт с бизнеса, синдикатите заплашват със стачка
 Шофьор обърна кола, с цел да си освободи място за паркиране
Шофьор обърна кола, с цел да си освободи място за паркиране

роверка на Министерството на земеделието откри подправени био артикули. След сигналите са взети проби за торове и пестициди непосредствено от нивите на регистрирани екопроизводители.

Какво демонстрират резултатите

От 63 проби, 14 демонстрират съществуване на неразрешени субстанции даже за обичайното земеделие. Сигналите са най-вече за култури като рапица, кориандър и пшеница.

За да се назовават едни артикули био, не би трябвало да са употребявани пестициди, химични торове и генно-модефицирани организми.

Продукти с надписи "еко ", "био " и "органик " се откриват към този момент в съвсем всички магазини.

"Като забележим "еко " или "био ", сме по-склонни да го купим, тъй като мислим, че е по-здравословно. Но когато видя, че нещо е доста красиво, доста лъскаво и няма никакви недостатъци, стартирам да се колебая по какъв начин тъкмо е отглеждано “, споделя Биляна Иванова пред NOVA, която постоянно има едно на разум, когато пазари "чиста " храна.

Гаранция, че един артикул е био ни дава зеленото листо, което намираме върху опаковката на продукта. Както и номера на контролиращото лице – непосредствено под него.

Това е гаранция в целия Европейски Съюз, че стоката е под надзор и е сертифицирана като биологична. У нас за това дали продуктите са био следи Агенцията по храните.

"Тази година, при осъществяване на инспекция в комерсиалната мрежа, е открито предлагането на леден чай като биологичен, а в действителност той не е бил подобен. И повода е, че търговецът няма подписан контракт с контролиращо лице ", съобщи Румяна Йорданова от Агенцията по храните.

Контролът стартира точно от по този начин наречените сертифициращи органи – частни компании, които издават разрешителните на биопроизводителите.

За България те са 14. Контролът върху тях пък се прави от Министерство на земеделието.

За първа година инспекциите са доста повече, а с изключение на на инцидентен принцип, се правят и след разбор на риска на производителите.

"Тази нова система на надзор може да подсигурява в огромна степен доверия по оста производител-потребител ", разясни зам.-министърът на зедемелието Чавдар Маринов.

Последните инспекции на Министерството на земеделието са на терен – непосредствено на равнищата. Проверени са 56 производители от цялата страна, които са оповестили, че създават био култури. Всяка пета проба се оказва "замърсена ".

"Използват се препарати за растителна отбрана, които са неразрешени. В риск разбора влязоха рискови култури като рапица, кориандър и резене, които е мъчно да се отглеждат по биологичен прийом ", разясни Маринов.

Био храните можем да разпознаем освен по етикета , само че и по външния тип, считат и производители, и консуматори.

"Много елементарно в магазина мога да разгранича тези подправени домати, които имат усет на пластмаса, не и на домат. И нормално виждам да пазаря неща, които наподобяват по-реалистични за сезона си ", разяснява Биляна Иванова.

Месо в баки, боядисани плодове, има ли надзор

Защо месото е толкоз хубаво и в същото време толкоз неприятно
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР