България Евростат: България пета в ЕС по генериране на боклук,

...
България Евростат: България пета в ЕС по генериране на боклук,
Коментари Харесай

Евростат: България пета в ЕС по генериране на боклук, включително и опасен

България Евростат: България пета в Европейски Съюз по генериране на отпадък, в това число и рисков Страната ни е на челно място в класацията за създадени рискови боклуци през 2016 година 8 октомври 2019, 12:57  Синдикатите стартират акция „ Заедно да защитим труда си! ”
Синдикатите стартират акция „ Заедно да защитим труда си! ”
 Евростат: България пета в Европейски Съюз по генериране на отпадък, в това число и рисков
Евростат: България пета в Европейски Съюз по генериране на отпадък, в това число и рисков
 Бум на ремонтите на коли - ето повода
Бум на ремонтите на коли - ето повода
 За суматохата в Сливен: Родителите разплакани си взимаха децата
За суматохата в Сливен: Родителите разплакани си взимаха децата
 Анализатори: Партията на Трифонов ще влезе в Народното събрание
Анализатори: Партията на Трифонов ще влезе в Народното събрание
 Борисов за партията на Слави: Човешката нелепост е безкрайна
Борисов за партията на Слави: Човешката нелепост е безкрайна
 След банкрута на
След банкрута на " Астрал Холидейз " - какво следва за хотелиерите
 Осъдиха някогашния началник на фонд
Осъдиха някогашния началник на фонд " Научни проучвания "

ългария е на пето място в Европейския съюз по генериране на отпадък, сочи статистиката на Евростат.

Последните данни на европейската статистика за генерирания отпадък в общността са от 2016 година. Евростат ще показа нов разбор през месец ноември. Към 2016 година общите боклуци, генерирани в съюза от всички стопански действия и семейства, възлизат на 2 538 милиона тона.

Логично, общото количество на генерираните боклуци е обвързвано до избрана степен с размера на популацията на дадена страна, както и развиването на стопанската система й. Според статистиката най-малките държави-членки на общността регистрират най-ниски равнища на произвеждане на боклуци, а по-големите – най-високи. Независимо от това, в България и Румъния се генерират относително огромни количества отпадък спрямо развитата стопански и демографски Италия, да вземем за пример.

Ерменков: Италия праща отпадък в България, горят го в ТЕЦ-ове

На глава от популацията в Европейски Съюз се падат по близо 5 хиляди кг произвеждане на отпадък, до момента в който в България цифрата е близо 17 хиляди кг на глава от популацията, като по този индикатор се нареждаме на пето място в Европейски Съюз. На челно място в класацията се подрежда Финландия с над 22 хиляди кг отпадък на всеки жител, което е повече от 4 пъти повече по отношение на общата стойност на боклука на глава от популацията в Европейски Съюз.

Най-малко боклуци генерира Република Северна Македония , макар че не е страна-членка – единствено по към 688 кг на човек за една година.

Различните стопански действия също генерират избрани елементи от общата маса боклуци, като строителството генерира 36.4% от нея, след него се подрежда боклука от рандеман на кариери – 25.3%, произвеждане – 10.3%, услугите за преправка на боклуци и вода – 10%. Отпадъците от семействата генерират едвам 8.5% от всички в Европейски Съюз, а остатъците от други стопански действия като услуги и рандеман на сила допълват общия генериран в Европейски Съюз отпадък.

Това ли е спасението: бактерия,която яде пластмаса

Някои от страните-членки на Европейски Съюз генерират повече строителни боклуци по отношение на други , които пък рапортуват отпадъци, основани от рандеман на инертни материали. Почти две трети – или 64%, от общите боклуци на страните-членки на съюза през 2016 година са главно минерални боклуци – т.е., от рандеман на материали.

Традиционно страните, които генерират повече боклук, имат по-висок дял на действия, свързани с рандеман на материали от кариери. Такива страни са България, Швеция, Румъния и Финландия; както е Люксембург (строителство и разрушаване), и Лихтенщайн, която до неотдавна е генерирала над 91% от отпадъците си поради строителни или различен тип свързани със строителство действия.

Като се изключат строителните боклуци от общата маса, през 2016 година са създадени 905 милиона тона боклуци в целия Европейски съюз. По този индикатор минимум отпадък са генерирали Кипър и Хърватия (0.8 тона на жител), а най-вече Естония (9.0 тона на човек). В Естония, обаче, максимален дял от боклука заемат нефтените шисти (остатъчен артикул от кариери).

Общо 100 милиона тона са рисковите боклуци, които са генерирани през годината от всички страни в съюза. Статистиката на Евростат регистрира, че през 2016 година са създадени съвсем 5% повече рискови боклуци по отношение на 2010 година

И в този дял на класацията България е на челно място , като е произвела съвсем 40% от общия дял рискови боклуци. Следва я Сърбия с 35.2% заради интензивната активност в добива на материали, следва я Черна гора с 19.4%, и Норвегия с 14.6%.

През 2016 година в страните от Европейски Съюз са обработени към 2 312 милиона тона боклуци, без да се имат поради импортираните или изнесени от съюза отпадъци.
За какъв брой време се разграждат другите боклуци  боклуци разграждане време  боклуци разграждане време  боклуци разграждане време  боклуци разграждане време
Европейски Съюз унищожава отпадъците по два метода – обезврежда и оползотворява. Така да вземем за пример, количеството оползотворени (рециклирани) боклуци, в това число и тези, изгаряни с оползотворяване на силата, нараства с 24.7% от 960 милиона тона през 2014 година до 1 198 милиона тона през 2016 година, като вследствие на това делът на такова оползотворяване в общото отнасяне на отпадъците набъбна от 45,4% през 2004 година на 53,6% до 2016 година



През 2016 година повече от половината – над 53% от отпадъците, са били обработени при преработване. Останалите 47% са или изгорени без потребление на сила, или са депонирани.

Съществуват и обилни разлики сред страните от Европейски Съюз във връзка с това по какъв начин се оправят с боклука си. Така да вземем за пример, някои страни имат доста висок % на преработване – да вземем за пример Италия и Белгия, други – като България, Гърция, Румъния, Финландия и Швеция са предпочели да депониран боклуците си.

Общо 76,8 милиона тона рискови боклуци са били третирани за интервала, като повече от половината от тях са третирани единствено в три държави-членки на Европейски Съюз - Германия (28%), България (17,2%) и Естония (12,5%).

33,9% от тези третирани рискови боклуци са депонирани – включително в или върху сушата, или посредством обработка на земята, както и посредством изпускане във води, сочи още статистиката на Евростат.

4 други възможности на пластмасата, за които природата ще ви се отблагодари

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Евростат генериране на боклук
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР