България е заплашена от глоба от страна на Европейската комисия

...
България е заплашена от глоба от страна на Европейската комисия
Коментари Харесай

Европейската комисия може да глоби България заради такса смет

България е застрашена от санкция от страна на Европейската комисия поради закъснение в актуализирането на таксите за битови боклуци.
Европейската комисия няма да се колебае да накаже България и другите страни членки, в които националното законодателство или практики не са в сходство с правилото " замърсителят заплаща ".
Това се споделя в отговор от Европейска комисия на тъжба на Българската стопанска камара.
Жалбата на БСК е от 2016 година. В нея камарата се афишира против определянето на таксата за битови боклуци (ТБО) в България да се дефинира на основата на цената на парцела или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани боклуци.
В отговор Европейска комисия осведоми, че службите на Комисията са направили обширно разглеждане на жалбата и са открили, че българското законодателство планува съответни ограничения за използване на правилото " замърсителят заплаща " от 2015-та, само че националните управляващи няколко следващи години отсрочват влизането в действие на тези ограничения.
Според информацията, с която Комисията разполага, последните промени на Закона за локалните налози и такси обезпечават подобаваща методология за пресмятане на таксата за битови боклуци. За страдание, националните управляващи взеха решение още повече да отсрочат влизането в действие на съответните разпореждания - до 2022 година, се прецизира в писмото от Брюксел.
Европейската комисия е упълномощила изследване за използването на правилото " замърсителят заплаща " във всички страни членки на Европейски Съюз, в това число и у нас. Проучването е приключено и резултатите са в развой на обработка и преценка. Предвид изследването на казуса у нас, Европейска комисия е решила да приключи следствието по жалбата на БСК. Ако е належащо обаче Европейска комисия ще предприеме съответните дейности против България по лична самодейност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР