България е замесена в международен скандал с фалшифицирани опаковки на

...
България е замесена в международен скандал с фалшифицирани опаковки на
Коментари Харесай

България замесена в международна измама с онколекарства

България е забъркана в интернационален скандал с фалшифицирани опаковки на онколекарства. Опаковките са изнесени от страната ни за Холандия. Лекарствата са предопределени за пациенти, които се лекуват в болница. Това е първият случай на имитация, уловен от Европейската система за инспекция на медикаментите, заяви bTV.
Фалшифицираните опаковки с онколекарства са изнесени от български търговец за холандски. Когато холандският ги ревизира в така наречен система за верификация, открива проблем. Кодът, който е неповторим за всяка опаковка, съдържа данни, че става въпрос за партида с изминал период на валидност. И също по този начин се разминава с информацията, отпечатана на самата опаковка. Три месеца след старта на системата за инспекция на медикаментите с рецепта е регистриран първият случай на фалшификат.
" Забелязахме, че серийният номер върху опаковката не дава отговор на серийния номер в матричния код, който системата разпознава, и по тази причина докладвахме за хипотетична имитация. Впоследствие се удостовери, че тези 4 опаковки в действителност са фалшифицирани ", изясни Каспър Ърнст, Асоциация на паралелните търговци на медикаменти в Европа.
Анализ на компанията производител на истинското лекарство потвърждава, че наличието дава отговор количествено и качествено. Фалшифицирани са единствено опаковките, с цел да бъдат изнесени зад граница.
" Холандските пациенти са защитени от вливането на лекарствен артикул с изминал период на валидност, който е подложен във фалшифицирана опаковка. Ако нямахме система за верификация, нямаше този фалшификат да бъде открит ", съобщи Деян Денев, Българска организация за верификация на медикаментите. По случая се води интернационално следствие. Българската организация по медикаментите краткотрайно спря активността на българския търговец, изнесъл подправените опаковки.
" След събиране на цялата информация от Европейската организация по медикаментите - холандската и нашата организация, цялата информация ще бъде предоставена на прокуратурата ", изясни Богдан Кирилов, изп. шеф на ИАЛ. В понеделник абсурдът ще бъде обсъждан в Брюксел на среща сред регулаторните органи и Европейската комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР