България е закупила за пръв път американски втечнен природен газ

...
България е закупила за пръв път американски втечнен природен газ
Коментари Харесай

"Булгаргаз" е закупил 140 милиона куб. м. американски втечнен природен газ

България е закупила за пръв път американски полутечен природен газ в Съединени американски щати в размер на 140 милиона кубически метра, откакто " Булгаргаз " подписа договорка за доставка през второто и през третото тримесечие, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Синьото гориво е закупено от записаната в Холандия компания " Колмар ", като през второто тримесечие ще бъдат доставени 90 милиона кубични метра полутечен природен газ, а през третото тримесечие - 50 милиона кубически метра.

Закупените количества ще влязат в страната ни през актуализирания терминал за полутечен природен газ край гръцкия град Ревитуса и след това през газопреносната система на нашата страна. Така " Булгаргаз " за повторно купува синьо гориво, друго от съветското, по своите дълготрайни контракти.

" Корабът, пренасящ полутечен природен газ от Съединени американски щати, е дошъл на гръцкия терминал за полутечен природен газ край град Ревитуса ", уточни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. " Това е още една стъпка към либерализиране на газовия пазар и явен знак за диверсификация ", добави тя.

Първата доставка в България на полутечен природен газ от Съединени американски щати е от американския производител Cheniere, а втората - от американското отделение на British Petroleum, уточни госпожа Петкова.

 

„ Тази доставка на процедура е на цени, конкурентни, по-ниски от актуалните доставни цени. Доставчикът „ Колмар “ подава публично писмо до Министерство на енергетиката и до „ Булгартрансгаз “ с ясно заявление за присъединяване в пазара на природен газ на България, като предлага да бъде разисквана опцията да бъдат извършени договаряния и да бъде подписан контракт за доставка на полутечен природен газ, който ще бъде в количества почти към 500 милиона кубични метра газ за 5 години “, означи още министър Петкова.

Количествата ще бъдат търгувани на бъдещата газова борса, изясни изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов: „ Нашата амбициозна цел, която сме си сложили, е борсата да стартира да действа от 1-ви октомври тази година, което води доста напреднали договаряния, в това число и с Централноевропейската газова борса, и тези количества желанието на „ Колмар “ е да ги търгува на борсовия сегмент. Цената ще бъде тази, която пазарът покаже, че е подготвен да понесе “.

Част от закупените количества американски полутечен природен газ ще бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен. Те ще са на по-ниски цени от постановените от регулатора 45 лв. за мегаватчас. Това ще разреши от юли " Булгаргаз " да изиска, въпреки и алегорично, поевтиняване на цената на синьото гориво с 0,22%.

Заедно с доставките от гръцката ДЕПА, контрактувани през април, газовото ни сдружение ще спести 15 милиона лв., сподели изпълнителният му шеф Николай Павлов.

Понастоящем нашата страна купува съвсем целия си природен газ от Русия.

Предвижда се " Булгаргаз " да стартира да получава и азербайджански газ през 182-километровия интерконектор с Гърция, който се чака да бъде подготвен до края на 2020-а година и да бъде с първичен годишен потенциал от три милиарда кубически метра.

 

Всичко наподобява сносно на първо четене, само че към момента не се знаят детайлите, акцентира в изявление за предаването „ Хоризонт за вас “ енергийният специалист Васко Начев:

„ Всяко деяние, което е асъдействало доставка на газ отвън дълготрайния контракт с „ Газпром “, е добре пристигнало. Не се афишира точната цена, само че тя сигурно е по-ниска, т.е. това ще има позитивен резултат върху било то стопанска система или непосредствено върху участниците на газовия пазар, т.е. консуматорите на природен газ у нас “.

Има обаче доста въпросителни, а дяволът е в детайлите, означи специалистът и добави: „ Все още е рано за бурни овации, само че това е добра стъпка в посока на действителна диверсификация, а освен на хартия “.

Няма значение какъв е произходът на газа, значимото е, че той ще влезе у нас на по-ниска цена, акцентира още енергийният специалист.

Дългосрочният контракт с руснаците е подобен, че ние до 2020 година нямаме потребен ход за изменение, уточни Васко Начев и изясни: „ Ние пропуснахме предходния късмет. Следващият е през 2020 година Ако отново го пропуснем, отиваме на 2022 година Хубаво е от през днешния ден да стартираме да мислим в тази посока, в случай че желаеме нещо да се промени. Смятайки газа през нефтените деривати, постоянно ще бъдем в неизгодна обстановка. Нефтът би трябвало да е с цена под 50 $, с цел да бъде преференциално, а няма никакви упования цената му да стигне такива равнища “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР