България е заинтересована от равноправен и взаимноизгоден диалог с Русия.

...
България е заинтересована от равноправен и взаимноизгоден диалог с Русия.
Коментари Харесай

Захариева: България иска конструктивно сътрудничество с Русия

България е заинтригувана от пълноправен и взаимноизгоден разговор с Русия. Това съобщи в изявление за ТАСС българският министър на външните работи Екатерина Захариева. Интервюто е обещано в навечерието на нейното посещаване в Москва.

“От 8 години не е имало посещаване на български външен министър в Москва. Това ще бъде и моето първо посещаване в Русия, откогато от 2017 година заемам поста на вицепремиер и министър на външните работи. Радвам се, че тази аудиенция се случва тъкмо във време, когато нашите две страни означават 140 години от определяне на дипломатически връзки и благодаря на господин Сергей Лавров за поканата”, сподели тя.

Българският външен министър се надява, че нейната аудиенция ще премине в атмосфера на двустранен разговор, „ учреден на градивно съдействие и взаимно ценене на интересите”.

“Ние сме заинтригувани да водим равнопоставен и взаимноизгоден политически разговор, при който се ръководим от своите национални ползи и общата политика на Европейски Съюз и НАТО”, акцентира Захариева.

Вицепремиерът също по този начин разяснява напрежението, зародило в двустранните връзки поради изказването на българското външно министерство във връзка на историческата галерия, отдадена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която беше открита на 9 септември в Руския кулртурно-информационен център в София. Тя разяснява също по този начин и обвиняванията по адрес на ръководителя на Националното придвижване „ Русофили “ Николай Малинов.

“Бих желала да подчертая, че реакцията ни във връзка изложбата на съветското посолство в София на 9 септември няма нищо общо с интервенцията на нашите служби. Още преди 20 години висшият законодателен орган на България - Народното събрание, даде своята оценка на тези събития и на техните последствия за българската страна и общество, като одобри Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен. Бъдете сигурни, че нямаше да реагираме, в случай че такава галерия под надпис „ 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма “ бе проведена у нас на 9 май, а не на 9 септември”, посочи Захариева.

Що се отнася до интервенцията на нашите служби, с която не съм осведомена в елементи, защото се управлява от прокуратурата, която в България е част от правосъдната власт и е самостоятелна от изпълнителната, бих желала да кажа, че от обществено известната информация досега, тя не е ориентирана към лица, свързани директно с формалните управляващи. Разследването против „ Русофили “ касае съответни лица, против които има съмнения за осъществени закононарушения и не би трябвало да бъде обвързвано с руско-българските отношения”, акцентира външният министър.

„ Нито полемиките към датата 9 септември 1944 година, нито следствието против националното придвижване „ Русофили “ са тематика на двустранните ни връзки с Русия. В дневния ред на българо-руските връзки имаме съществени тематики и чакам те да бъдат разисквани по време на визитата ми в Москва “, добави Екатерина Захариева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР