България е заела разкрачена позиция между Европа и Русия и

...
България е заела разкрачена позиция между Европа и Русия и
Коментари Харесай

Плевнелиев критикува разкрачената позиция по отношение на Москва

България е заела разкрачена позиция сред Европа и Русия и по този начин " каним вълка в кошарата ". Това разяснява Росен Плевнелиев, президент на страната от 2012 до 2017 година пред Нова тв.

Той подлага на критика решението на правитeлството да не подхваща по-драстични ограничения против Москва и сподели, че разкрачената позиция към този момент не работи. Според него българската страна би трябвало да изгони " съветски разузнавачи, скрити под дипломатически статут ", както направиха други страни от Европа и Северна Америка.

В същото време зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов още веднъж съобщи че България би трябвало да поддържа Англия в разногласието с Москва, а не да чака доказателства за виновността на Русия за отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри. Той обаче не подлага на критика директно държавното управление, а опозицията от Българска социалистическа партия за това, че желали обща парламентарна декларация за дейностите на Москва.

Пред БНР пък шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова изясни, че позицията на кабинета по случая " Скрипал " е най-хубавата предвид на националния интерес. Освен това имало опция да бъде изменена, в случай че бъде потвърдена виновността или невинността на Москва за отравянето на семейство Скрипал.

Вкарваме вълка в кошарата

" Това, което се случва сега с изгонването на съветски разузнавачи, скрити под дипломатическия статут, считам, че българската страна трябваше да го направи, с цел да покаже своята взаимност с Обединеното кралство и с сътрудниците. Каквото и да се е случило, това е използуване на военен газ, създаден в Русия, който от дълго време не трябваше да го има, а камо ли да се употребява на територията на непозната страна ", сподели Плевнелиев пред Нова телевизия.

Той добави, че огромна част от българския политически хайлайф не желае да организира почтен спор, само че " разкрачената позиция сред Русия и Европа не работи, би трябвало да създадем своя избор ".

Според Плевнелиев сегашната реакция на света с всеобщото изпъждане на съветски дипломати е отговор на съветски дейности през последните години. " Основите на мира в Европа бяха разрушени от президента Путин и неговата администрация ", изясни Плевнелиев и подсети, че " Русия извърши хакерска атака в деня на изборите в България ".

Той изясни, че изказванията, че няма безапелационни доказателства за виновността на Русия, които бяха посочени като претекст и за позицията на държавното управление, се употребяват и като защитна теза от Москва. Плевнелиев изрази терзанието си от сходна позиция.

" С типичната наша страна да не се караме с никого, да не проявим темперамент, ние просто каним вълка в кошарата. И дълготрайно ще берем кахъри ", счита Плевнелиев.

Според него страната би трябвало да покаже темперамент и да съобщи ясно, че е част от европейската общественост, и че дейностите на съветската администрация през последните 10 години са извънредно неприемливи.

Плевнелиев счита, че Русия намерено противостои на Европейски Съюз и се пробва " по всички способи да го отслаби ". " Щеше ми се България ясно да застане и да каже: " Не сме на изток, ние отстояваме своето европейско бъдеще ", сподели още той.

Бившият президент счита, че България отстъпва от европейските полезности. Като образец той уточни освен позицията по случая " Скрипал ", само че и решението към този момент да не се поддържа Истанбулската спогодба, както и " куп дейности през годините ". Според него отстъплението от европейските полезности и курсът към Русия си личали и със " скандалното държание " на вицепрезидента Илияна Йотова при визитата на съветския патриарх. При посрещането му на летището Йотова коленичи пред него и му целуна ръка.

" Сигналът е доста явен. Спрете се ", прикани той.

Плевнелиев разяснява, че " българският шовинизъм, който е и в държавното управление, става все по-мощен, а той е проруски ".

Светът не се намира в нова студена война, а в леден мир, а това е нов стадий на развиване, доста по-опасен, защото " плуваме в непознати води ".

Призив

Трябва да се числим към евроатлантическата, а не към евразийската общественост. Ако Народното събрание одобри обща позиция във връзка с Русия, то тя би трябвало да кореспондира с тази на европейските водачи. Това пък съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в неделя при посещаване в местността Рупите, представен от партийния пресцентър. От няколко дни Цветанов упорства за по-твърд звук към Москва.

В неделя той дефинира дейностите на Русия като " неприемливи за 21-и век ". Според него България би трябвало да поддържа общата европейска позиция по случая Скрипал, защото не е " проверяващ орган ", с цел да чака доказателства за виновността на Москва.

Цветанов сподели още, че ходът на ГЕРБ да не поддържа настояването на Българска социалистическа партия за обща парламентарна позиция по проблема е " добър ". Тъй като в противоположен случай " връщане обратно няма ". Той обаче не видя виновност в дейностите на държавното управление за " изтикването на България от евроатлантическата общественост ". Според него за това работели от Българска социалистическа партия. " За разлика от тях (БСП – бел. ред.) аз ще продължа да пазя евроатлантическите полезности, каквото и да ми коства това ", заявява ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ.

В името на националния интерес

Процесът на разискване на българската позиция по случая " Скрипал " не беше толкоз лек, тъй като трябваше да отрази отговорността ни към страната, към събитието. Откакто беше подложен този въпрос, непрестанно се организираха съвещания и диспути. В последна сметка, Съветът за сигурност стигна до това решение - че би било най-добре предвид на националния интерес. Това сподели пред БНР Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на министър- ръководителя.

Тя разяснява и изявленията на десни политици, окачествили решението да не се гонят съветски дипломати като " срам ", " липса на съюзническа взаимност " и взето поради вътрешно съдружни несъгласия.

" Особените визии на нашите съдружни сътрудници също са един от причините, с който тази позиция е съобразена. Разбирам другите визии по този въпрос на хората от десния бранш. Решението не беше елементарно и не беше взето незабавно. Искам единствено да напомня, че България като ръководител на съвета на Европейския съюз изрично осъди акта на потребление на химическо оръжие във Англия и изрази взаимност с Англия. С гласа си подкрепихме решението на Съвета за отзоваване на Европейския дипломат, посредством представителите ни в НАТО подкрепихме гласуването на общото решение на организациите. Когато се стигна до равнището на националните решения, методът беше да се вземе по-балансирано решение въз основата на всичко, което знаем все още ", изясни Бъчварова.

Тя посочи, че никой не се съмнява в европейската принадлежност на Австрия или Гърция, които не са подхванали ограничения против Русия.

" Не желая да звучи като опрощение пред хората, които имат радикално друго мнение, само че мога да уверя, че решението, което беше взето, отчиташе преди всичко националния интерес “, разяснява Бъчварова. Тя сподели още, че макар че Българска социалистическа партия се солидаризира с позицията на държавното управление по случая " Скрипал ", въпреки всичко има една основна разлика – кабинетът стигнал до това решение въз основата на разбори, изследване и спор, а левицата щяла да е на това мнение, без значение от информацията, която съществува сега.

Бъчварова уточни като преимущество на позицията на кабинета и това, че дава опция да бъде изменена, " предвид на развиването и резултатите от следствието ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР