България е взела сърцето на не един чужденец. Много запленени

...
България е взела сърцето на не един чужденец. Много запленени
Коментари Харесай

Невероятната история на лорд Бризби от Троян, който съветва кралица Елизабет II

България е взела сърцето на не един чужденец. Много запленени от природата и от хората й стопират вечно в нея или пък отделят огромна част от времето и средствата си, с цел да й оказват помощ да заблести още повече, оповестява Нова телевизия.

Подобна е историята на лорд Бризби. Той е един от тях, само че не напълно, тъй като не е непознат на България по рождение. От една страна, е консултант на английската кралица Елизабет II, а от друга, е правоприемник на…

Той е огромен донор и същински български будител, тъй като е вдигнал от руините цяло село в Стара планина, направил е учебно заведение и дава стипендии на надарени българчета. Той е част от британския елит, само че с повече жар ще ви опише, че е правоприемник на заплашителен бунтовник, на един от най-големите донори след Освобождението и на първия министър-председател.

И признава, че сънувал България от дете и че се научил да свири „ Хубава си моя горо “ още преди да помирише българския лес. Пристига в България за първи път, когато е на 16 години, а през днешния ден самичък е огромен донор.

Снимка: troyanexpress.com

„ Харесва ми нашата хубава природа и българите. Те са доста положителни и доста чисти хора “, споделя той пред NOVA.

Има британско име, роден е в елита на Лондон и поучава кралицата по правни въпроси. Но споделя, че е от България, от една съвсем забравена махала на Троян – Баба Стана.

„ Аз съм малко като хамелеон – когато съм в Англия, аз съм доста британски, в България – български “, смее се лордът. Баща му е англичанин и му оставя в завещание мястото в блестящото общество на Англия. Майка му е българка и му завещава родословие на хайдути и песента за гората. По майчина линия лорд Бризби е правнук на първия министър-председател на България Тодор Бурмов, другият му прародител е милионерът и легендарен донор Константин Хаджикалчев. Той дарявал книги на читалището и раздавал пари на хората за Коледа.

„ Дядо ми е бил изселен след 9 септември. По това време майка ми Лиляна била студентка в Лозана, там се срещнала с татко ми. Очевидно и дума не можело да става да се върне в България “, споделя лорд Бризби.

Десетилетия по-късно обаче той го прави и съумява да съживи замрялата махала, да възроди улици, къщи и учебното заведение.

То е вдигнато през 1861 година с дарения от прародител му Хаджи Калчо Дренски.

„ Баща му бил бунтовник, приказва се, че е обрал кортеж, който носел заплатите на турската войска. Дядо ми ги обрал и избягал в тези планини с осем тона турско злато “, споделя фамилните предания лордът. С именитото злато синът му станал търговец, само че не не запомнил махалата си Баба Стана. Както и правнукът му.

„ Училището се разпадаше, тук нямаше деца. Разбрах, че общината го продава и го купих. Сега идват деца от цяла България на зелено учебно заведение – хем да видят прелестната природа, хем да учат “, удовлетворен е лорд Бризби.

Той решил, че на България й трябват повече отличници, по тази причина решил да дава стипендии в Троян.

„ Когато дойдохме в България след измененията, страната беше в страхотна икономическа рецесия. И се чудехме по какъв начин да помогнем. И тъй като моето семейство подарява пари за обучение още от 19 век, просто възстановихме тази традиция “, споделя той.

Лорд Бризби почнал със стипендии на учениците в учебното заведение, което дядо му построил, само че в този момент отличава всички изявени деца в Троян. Има и стипендия в Софийския университет на името на майка му.

Учениците, които в този момент получават тази премия, леко шеговито се назовават бризбита.

„ Не желая да съм най-богатият мъртвец в гробищата. В моето семейство е традиция да даваш на обществото и си мисля, че по-добро от това няма “, споделя още лордът от Троян.

Бризби споделя и за връзките си с кралицата.

Снимка: lifebites.bg

„ Това е огромна чест, значи, че си един от най-хубавите юристи в кралството и Короната разчита на твоите препоръки. Но да не си мислите в този момент, че кралицата ми звъни по пет пъти дневно да ме пита каква шапка да постави.

Постът ми е по-скоро почетен и кралицата има право да желае мнението ми. Е, и да ми се обади по телефона “, споделя той и добавя, че е консултант на кралицата към този момент 23 години, срещал я е няколко пъти, само че тя в никакъв случай не го е търсила по телефона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР