България е все по-близо до оказването на военна помощ за

...
България е все по-близо до оказването на военна помощ за
Коментари Харесай

България ще окаже на военна помощ за Украйна. Радев, БСП и Възраждане остават изолирани

България е все по-близо до оказването на военна помощ за Украйна, откакто министър председателят и водач на " Продължаваме промяната " Кирил Петков удостовери в сряда, че партията му ще поддържа това решение при гласуването му в Народното събрание.

Парламентът е във почивка, само че от " Демократична България " упорстват за изключително съвещание на 4 май, което евентуално ще се организира.

да поддържа защитата на Украйна, която бе нападната от съветския президент Владимир Путин.

" Демократична България " и " ИТН ", които са част от ръководещата коалиция, също поддържаха оказването на военна помощ. На тази позиция са и ГЕРБ, и Движение за права и свободи.

" Позицията на президента Радев е позорна (бел.ред. - за Украйна), тъй като в нея стои разбирането, че Русия ще победи в този спор. Аз считам, че Украйна ще победи в този спор и ние би трябвало да ѝ помогнем. Защото алтернативата е първо Украйна, а по-късно цяла Източна Европа да станем васали. Ние като държавно управление и партия няма да го допуснем ", сподели от своя страна вицепремиерът и съпредседател на Политическа партия Асен Василев.

" Политиката да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим война, само че когато тя пристигна на нашия предел, ще отблъснем агресора. Мачът, в който някой се пробва да ни насилва и изнудва, завърши. В този спор България ще помогне на страната, която се бори с агресора. От една страна виждаме позицията, че страните би трябвало сами да дефинират своята политика. От другата страна е цялата идея за велики сили и сфери на въздействие и дребните страни като васали. България не е и няма да бъде васал ", добави той.

По-рано президентът се разгласи твърдо срещу даването на оръжие на Украйна и разгласи, че не вижда смисъл от визитата на българската държавна делегация в Киев.

По-рано Корнелия Нинова се закани да блокира вероятно решение за даването на военна помощ, защото то минава през министерството на стопанската система, което се води.

В сряда тя бе подложена на критика персонално от Радев.

" Недоумявам по какъв начин министърът на стопанската система ще изясни на българите и на левите хора, които постоянно са били против войните, че българското оръжие подхранва този спор ", сподели той.

Нинова му отговори със същия звук, като сподели, че най-голямата партия в Народното събрание и съдружен сътрудник на Българска социалистическа партия - " Продължаваме промяната ", е " негово отроче ", което е основал, " с цел да убие Българска социалистическа партия ".

Съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов сподели малко по-рано, че идната седмица Народното събрание ще даде мандат на държавното управление за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.

" През идната седмица Народното събрание ще вземе решение, с което ще разпореди мандат на държавното управление за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, с цел да бъдем солидарни със западния, модерния свят, към който принадлежим “, сподели за бТВ съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов.

Атанасов добави, че е уверен, че решение за доставка за военно-техническо съоръжение за Украйна ще има и държавното управление ще се резервира.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР