България е въвлечена в изключително сериозна ситуация на медийна гражданска

...
България е въвлечена в изключително сериозна ситуация на медийна гражданска
Коментари Харесай

България е в "медийна гражданска война", която изборът на Гешев може да влоши

България е въвлечена в извънредно сериозна обстановка на " медийна революция ", която може да се утежни с назначението на новия основен прокурор.

Като страна на последно място в Европейски Съюз по независимост на медиите, България не се нуждае от спомагателната угриженост, която провокира назначението на идващия основен прокурор. Иван Гешев направи в последно време извънредно нападателни мнения за медийни издания, които не му харесват, а това провокира опасения от допустимо съзнателно гонене на тези медии.

Без съблюдаване на процедури, без даване на доказателства и в нарушаване на персоналния му дълг да е неутрален и принзипен, Гешев показва убежденията си по метод, който води до изводи, че българската народна власт е в огромна заплаха.

Това се споделя в особено известие на " Репортери без граници " след днешната среща в София на президента Румен Радев с генералния секретар на организацията Кристоф Делоар и Полин Аде-Мевел, ръкодител на отдела за Европейския съюз и Балканите.

Те са разискали по какъв начин да се усъвършенства уважението към свободата на медиите в страната, заемаща 111-о място в най-новия Световен показател за свободата на пресата, се споделя още в текста. " Трябва да сторим нещо за възстановяване на професионалните практики и да има повече бистрота и постоянна правна рамка за медиите ", декларирал президентът по време на диалога.

Делоар е настоял Радев да употребява всичките си правочощия, с цел да се подсигурява независимост на медиите в България. Гостът е осъдил доста остро тормозът над български публицисти (с потреблението на случайни административни и правни процедури), политическото манипулиране на медиите (използването на неравностойни политически връзки и икономическа сила) и преднамереното основаване на климат, който граничи с " медийна революция ".

Полин Аде-Мевел е призовала президента по време на срещата да направи послание към нацията и Народното събрание, в което да подсети за правилата на правораздаването и обстоятелството, че съдиите и чиновниците в обществената администрация - изключително тези, които съставляват публичните ползи - са длъжни строго да съблюдават фундаменталното право на независимост на на изложение и мнение.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР