България е в преговори в Италия за евентуално придобиване на

...
България е в преговори в Италия за евентуално придобиване на
Коментари Харесай

България е в преговори с Италия за евентуално придобиване на една или две подводници

България е в договаряния в Италия за вероятно придобиване на една или две подводници. Това разгласи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, като означи, че към този момент се договарят съответните параметри.

Припомняме, че подводния ни флот бе закрит през ноември 2011 година с бракуването на подводница " Слава ", която стана музей. За закупуването на подводници, въпреки и втора употреба,

се приказва от години, като преди дни адмирал Ефтимов сподели пред bTV, че министърът на защитата Драгомир Заков е назначил работна група, която да договаря с Италия за покупката на една или две подводници втора употреба. Цената на сходна договорка, обаче, към момента не е ясна, само че тя може и да е алегорична. България закупи на политическа цена използвани кораби от Белгия и Нидерландия, само че по-късно изискват вложения за усвояването им. За подводница България на първо време се е насочи към Норвегия, само че се оказа, че желаните от нас подводници ще бъдат налични едвам към 2030 година.

Според специалисти неналичието на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели внезапно и характерните благоприятни условия за разузнаване, които се обезпечават от подводния флот.

Първата доставка на изтребителите F-16 ще пристигна през 2025 година

Ефтимов заяви още, че към този момент се беседва със съдружници от НАТО, които да се включат в защитата на българското въздушно пространство. В момента в България са ситуирани 4 изтребителя F-35 на Нидерландия, а преди този момент имаше испански изтребители " Eurofighter ".

" Това, което е известно досега, е че първата доставка на изтребителите F-16 ще пристигна през 2025 г ", акцентира Емил Ефтимов.

Доставката на купените от България 8 машини за над 2 милиарда лв. се забави поради пандемията. Ситуацията в допълнение се усложни поради сложната поддръжка на Миг-29, за която до неотдавна се разчиташе на Русия.

" Предстои да работим по няколко разновидността за поддръжката на МиГ-29, вероятно по какъв начин да покрием интервал, в случай че се получи, в който ще имаме проблеми с носенето на Air Policing независимо, само че аз съм оптимист, че ще намерим решение ", уточни адмирал Ефтимов.

Военните разискват да обезпечат под някаква форма изтребители F-16 втора употреба. Една от вариантите е Нидерландия, чиито военновъздушни сили минават на F-35, само че диалози ще се водят и със Съединени американски щати. България се надява старите руски изтребители МиГ-29 да се поддържат от Полша, само че няма изясненост дали това ще е допустимо. След като Русия атакува Украйна, поддръжката им в Русия, Украйна и Беларус към този момент не е алтернатива.

Параметрите на военнотехническата помощ за Украйна, ще се договарят с украински експерти

За решението за военнотехническа помощ на Украйна адмирал Емил Ефтимов разяснява, че тази седмица се чакат украински експерти, с които ще бъдат контрактувани съответните параметри на бъдещото съглашение. " Аз съм в течение на процеса, само че това не е непосредствено в отговорностите на Българската войска. Това е в кръга на отговорностите на военно-ремонтните фабрики ", уточни адмирал Ефтимов, представен от " Мediapool ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР