България е в по-добра позиция по отношение на корупцията, сравнена

...
България е в по-добра позиция по отношение на корупцията, сравнена
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Не виждаме да има съществен напредък по отношение на корупцията в България

България е в по-добра позиция във връзка с корупцията, съпоставена с преди 15 години.Това сподели Тихомир Безлов, основен специалист стратегия “Сигурност " в Центъра за проучване на демокрацията, в “Денят на Фокус " по Радио “Фокус " . Той разяснява корупционния показател на “Прозрачност без граници ", който тези дни ни сложи на 67-то място от 180 страни в международен проект.

Усещане за корупция значи по метода на организацията “възприятие за корупция ", а не точните равнища на корупция, посочи Безлов. “Става дума за отзиви на общността - питат се шефове на компании, непознати вложители, респонденти от друг вид какво е усещането им за корупцията в дадена страна. Тази година оценката ни съгласно мен се дължи на края на политическата рецесия, спомняме си, че 2 година и половина нямахме обикновено държавно управление ", сподели специалистът. Нормализацията в политическо отношение е съдействала за качването ни в класацията.

Ако гледаме данните, те са най-високото равнище на бистрота за България, откогато организацията употребява новата си методология - от 2012 година насам, посочи специалистът. “Ако се съпоставяме със страни от нашата рогозка, ние сме предпоследни - зад нас към този момент е Унгария. Причините за това са още веднъж политически - за рухването й в класацията способстват позицията й за войната в Украйна и настройката срещу Европейски Съюз ", счита Безлов.

Има страни, които са доста проблематични, само че са по-напред от нас - да вземем за пример Грузия, която е доста по-назад в материално отношение, открои експертът. “Това съгласно мен не е доста правилно, имайки поради ниските приходи там, които са свързани с високи равнища на корупция по традиция ", регистрира Безлов.

“Сърбия и Северна Македония са надалеч зад нас в показателя - сюрпризиран съм изключително от задната позиция на Сърбия и я приписвам още веднъж по-скоро на политически аргументи, в сравнение с в действителност равнища на корупцията ", акцентира Безлов.

От 2022 година досега няма промени в чувството на “всекидневна корупция " -т.е. за корупция на всекидневно равнище, съгласно данните на Центъра за проучване на демокрацията. “Не мисля, че има по-активни антикорупционни ограничения - на равнище бистрота и интензивност на институциите не мисля, че виждаме значителен прогрес ", сподели още Безлов.

Корупцията нормално е съсредоточена тук-там, където се организират огромни публични поръчки - медикаментите, инфраструктурата, европейските фондове. С увеличението на брутния вътрешен артикул на една страна корупционният показател понижава, счита Тихомир Безлов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР