България е в период на сеизмично затишие. Това каза сеизмологът

...
България е в период на сеизмично затишие. Това каза сеизмологът
Коментари Харесай

Сеизмологът проф. Емил Ботев: У нас засега няма такива трусове, както на Балканите

България е в интервал на сеизмично мъртвило. Това сподели сеизмологът проф. Емил Ботев, началник на Департамент „ Сеизмология “ към Българската академия на науките, представен от " Фокус ".

Той напомни, че Южна и Югозападна България са регионите с най-голям сеизмичен риск в страната, като най-активна е така наречен Струмска сеизмична зона, където е ситуирано и Крупнишкото огнище.

``
реклама

„ Ние го назоваваме по този начин, тъй като е обвързвано с един Крупнишки разлом, който е ситуиран южно от Благоевград, т.е. той е по южния ръб на Симитлийския грабен, където преди 115 години – през 1904 година, с регистрирани две трусове с магнитуд над 7. Едното от земетресенията е с магнитуд почни 8. Това са плитки трусове, на повърхността на земната кора.

Последствията от тях се виждат на кората, за разлика от румънските трусове. Ако вие погледнете картата на сеизмичната интензивност за последния месец, ще видите, че и в Румъния стават постоянно трусове с огромна дълбочина “, изясни сеизмологът.

Проф. Емил Ботев посочи, че за последния месец на територията на България са станали единствено 3 трусове с опция за чувство от популацията. Съвсем едва е усетено земетресението в акваторията на Черно море, покрай нос Калиакра, което бе записано преди към две седмици.

Според проф. Ботев дребният брой земетресения в страната, спрямо десетките трусове на територията на Албания, Южна Гърция и Румъния, демонстрират, че България е в интервал на мъртвило, за разлика от началото на предишния век, когато е имало сериозна сеизмична активност.

„ Територията на България е настрана от контактите сред двете съществени континентални плочи – Югоизточна Европа и Африка. Съответно и придвижванията са на порядък по -ниски, т.е. десетки пъти по постепенно става натрупването на напрежения, водещи до пагубни трусове “, сподели още проф. Емил Ботев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР