България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани

...
България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани
Коментари Харесай

България с най-висока смъртност в ЕС от неправилно хранене

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, провокирани от погрешно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 страни, включени в проучването на университета "Фридрих Шилер” в Йена, Германия, за което заяви "Дейли мейл ", цитира Канал 3. Неговото изследване обгръща данни от 1990 до 2016 година.

Първите 10 страни с най-висока смъртност са все някогашни руски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където умрелите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е отново някогашна руска република - Грузия.

И незабавно след нея е България с 260 умряли от заболявания на съдовата система, подбудени от нездравословните хранителни привички. Фактически без някогашните руски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в Европейски Съюз.

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където умрелите от нездравословното хранене надлежно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция.

По оценки на учените през 2016 година неправилното хранене е станало причина за към половината от смъртните случаи в Европа. Над два милиона поданици на района са станали жертва на заболявания, свързани с високо наличие на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести артикули.

Учените откриха също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови болести заради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, до момента в който на мъжете храненето оказва отрицателно въздействие и в по-ранна възраст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР