България е в ключовата фаза по изпълнение на Плана за

...
България е в ключовата фаза по изпълнение на Плана за
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Подпомагането от държавата трябва да продължи, но добре таргетирано

" България е в основната фаза по осъществяване на Плана за възобновяване. Това включва промени, които с години са се бавили, и доста капиталови планове. За да можем да ги използван по най-хубавия метод, Световната банка ще съветва страната ни по някои от основните промени и планове – като промяната във връзка с енергийната беднотия ".

Това сподели пред БНР вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. Той оглавява българската делегация на годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и на Световната банка (СБ) във Вашингтон.

И добави, че Световната банка ще сътрудничи на страната ни също за плана за геотермална сила - България да изследва ресурсите си и по най-хубавия метод да се възползва от тях.

" Рязко е посланието на институциите - че има потребност от по-консервативни бюджети. Това идва в отклик на инфлацията. Кризата е по-различна отпреди 10 години, когато имахме мощна криза и висока безработица. Сега това не е реалност и по тази причина стягане на фискалната политика е по-обосновано. Институциите трансформираха визията си - преди 10 години смятаха, че няма проблем в интервал на по-лека експанзивна парична политика да има стягане на фискалната политика. Сега общото обръщение е, че двата инструмента на макроикономическата политика - паричната през лихвите и фискалната през бюджета, би трябвало да гледат в една посока - усмиряване на инфлацията ".
В предаването " Нещо повече " Пеканов акцентира, че подпомагането от страната би трябвало да продължи, само че - добре таргетирано:

" Трябва да бъде ориентирано към семействата, които страдат от покачващите се разноски на живот, към елементи от бизнеса. Всичко това не би трябвало да е разточително ".

По думите на вицепремиера влизането в еврозоната е спомагателен знак на непоклатимост за страната ни и може да донесе повече доверие в страната ни от страна на международните пазари. " Но политическата неустойчивост основава спънки и забавяния. Затова би трябвало да има постоянен кабинет ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР