България е в челото и в края на нови класации

...
България е в челото и в края на нови класации
Коментари Харесай

България в ЕС - назад в лечението на болести, довели до смърт, но напред в предотвратимата смърт

България е в челото и в края на нови ранглисти на Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, касаещи преждевременната гибел в Европейския съюз, демонстрира оповестен отчет на Европейската статистическа работа.
Става въпрос за смъртни случаи, които са настъпили, само че са били или предотвратими, или лечими. Оказва се, че през 2016 година в Европейски Съюз са умрели към 1,7 млн. души, които не са навършили 75 години. От тези смъртни случаи, 1,2 милиона са били преждевременни, а 741 000 да били предотвратими, сочи статистиката.
Какво е ситуацията в България? Намираме се пето място във връзка с каузи смъртни случаи, които са били лечими . 29,7% от умрелите у нас през 2016 година преди 75-годишна възраст е било допустимо да бъдат излекувани. Водач в отрицателната ранглиста е Румъния, с 31,9%, следвана от Словакия (30,8%), Литва (30,1%) и Малта (30%). България дели петото място с Латвия. Франция пък е най-назад – единствено 19,3%.
Същевременно обаче България е една от страните в Европейски Съюз с минимум случаи, в които не е била предотвратена гибел, която е могло да бъде предотвратена . В страната ни 35,4% от смъртните случаи на по-млади от 75 години хора през 2016 година са били предотвратими. Това ни отрежда първо място в класацията. След нас е Кипър, с 39,2% и Малта, с 39,9%. Словения е най-зле – с 53,5%.
Под предотвратима гибел се схваща гибел, чиито аргументи могат да бъдат избегнати посредством дейно обществено опазване на здравето и превантивни дейности - един тип доболнично лекуване. А лечими заболявания са тези, които могат да бъдат излекувани в болница и посредством болнично лекуване.
Като предотвратима болест номер едно статистиката сочи инфарктите. През 2016 година 174 000 души в Европейски Съюз са умряли от инфаркт, а могло да не умират. Ракът на белите дробове и на ларинкса е втората такава болест – 168 000 умряли, а инсултите са третата – 87 000 смъртни случаи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР