България е установила безопасно управление на радиоактивните отпадъци и на

...
България е установила безопасно управление на радиоактивните отпадъци и на
Коментари Харесай

МААЕ: България е установила безопасно управление на радиоактивните отпадъци и на отработеното ядрено гориво, но има и области за подобрение


България е открила безвредно ръководство на радиоактивните боклуци и на отработеното нуклеарно гориво. Едновременно с това съществуват области, които подлежат на евентуално усъвършенстване. Това установи Международната организация за атомна сила по време на десетдневна задача в страната за обзор на българската стратегия за ръководство на радиоактивните боклуци и на отработеното нуклеарно гориво (мисия ARTEMIS). Прегледът бе сбъднат по покана на българското държавно управление, а хазаин беше Министерството на енергетиката. В него участваха представители на БЕХ, АЕЦ " Козлодуй ", Директива за птиците РАО, виновни за ръководството на радиоактивните боклуци, както и представители на Агенцията за нуклеарно контролиране, Националния център по радиобиология и радиационна отбрана към Министерството на здравеопазването, които също имат характерни отговорности в бранша. Това се споделя в известие, оповестено на интернет страницата на Министерство на енергетиката от сряда, 25 юни.

България разполага със мощна нормативна и регулаторна база за безвредно ръководство на радиоактивните боклуци и отработеното нуклеарно гориво, установи екипът на ARTEMIS. Според мнението на ръководителя на проверяващия екип, националната стратегия на страната съдържа всички детайли за безвредно ръководство на радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво. Независимият обзор акцентира мощните страни на програмата и разпознава някои области за бъдещо усъвършенстване. Към българските управляващи са отправени пет оферти и четири рекомендации, се споделя още в известието, без да се дават детайлности по тези оферти и препръки.

Финалният отчет на задачата ще бъде показан на българската страна до два месеца.

Мисиите ARTEMIS обезпечават самостоятелни експертни препоръки от интернационално приети експерти под егидата на МААЕ. Дейността им е основана на стандартите за сигурност и техническите управления на МААЕ и на положителните интернационалните практики. Европейската комисия задължава държавите-членки да подлагат на самостоятелна оценка своите национални стратегии за ръководство на радиоактивните боклуци и отработеното нуклеарно гориво.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР