България е твърдо решена да подкрепи приемането на правилата за

...
България е твърдо решена да подкрепи приемането на правилата за
Коментари Харесай

Радев в Катовице - защитава Парижкото споразумение, но ЕС да не пречи на руския газ

България е твърдо решена да поддържа приемането на разпоредбите за използване на Парижкото съглашение за климата на днешната конференция, " които да са ясни, задоволително детайлни, ефикасни и използвани за всички " . Това съобщи президентът Румен Радев по време на амковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP24), която се организира в полския град Катовице.
Припомняме, че съществена цел на конференцията е да бъде признат устав за осъществяване на Парижкото съглашение, според който да бъдат ясно написани задачите за всяка подписала го страна, какви съответни ограничения ще бъдат написани за постигането на задачите и по какъв начин върви осъществяването. Като образец в тази тенденция българският президент разгласи, че България към този момент е създала Национална тактика за акомодация към изменението на климата и План за деяние. Всъщност и тактиката, и проектът са на фаза " публично разискване ", като то започва предходната седмица.
Изявлението на Радев е много спорно и, защото след тезата за " ясните, детайлни, ефикасни и използвани " правила той съобщи, че е на форума, с цел да отстоява националните ни ползи. Същевременно обаче, съгласно него България би трябвало да бъде доста по-активна и да употребява европейските стратегии и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за създаването, приложението и внедряването на нови екологично чисти форми на сила и екологично чист превоз и промишленост. Важно обаче било да има " сигурна и предсказуема сила ".
" Когато приказваме за екологично чиста сила, дано не забравяме, че е значимо да имаме сигурна и предсказуема сила. В това отношение Европа също може да ни помогне доста, в случай че не основава спънки както в предишното за пътя на съветските доставки на газ за България, само че и за самия Европейски съюз ", съобщи президентът.
Същевременно Радев изтъка и, че България към този момент е доста напред в осъществяването на понижението на нездравословните излъчвания, което би трябвало да стане до 2020 година, с което загатна, че новите цели - към 2030 година, не наподобяват в български народен интерес.
" Смятаме, че общественият аспект е фактор от извънредно значение за запазването на хиляди работни места ", акцентира Румен Радев и напомни, че България и Европейски Съюз към този момент извършват отговорностите си според Протокола от Киото. " Ние сме на път да преизпълним нашата взаимна цел за понижаване на излъчванията с 20% до 2020 година по отношение на равнищата от 1990 година. През 2016 година парниковите излъчвания в България понижиха с 49% спрямо базовата 1988 година и с 4.4% спрямо миналата 2015 година ", уточни президентът.
Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата е висшият орган на Конвенцията и се организира в края на всяка календарна година. В конференцията вземат участие държавни и държавни ръководители на страни-членки на Европейски Съюз, представители на интернационалните организации, както и на страни от целия свят. Сред задачите на форума в Катовице е приемането на насоки за използване на Глобалното съглашение за климата от Париж през 2015 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР