България е твърд привърженик на интеграцията на Албания в Европейския

...
България е твърд привърженик на интеграцията на Албания в Европейския
Коментари Харесай

България ще сътрудничи за приема на Албания в ЕС

България е корав последовател на интеграцията на Албания в Европейския съюз и споделя позицията, че страната скоро би трябвало да получи дата за начало на договаряния. Това съобщи ръководителят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова на среща с ръководителя на Комисията по външна политика на Народното събрание на Албания Мими Кодели.

Делегацията, водена от Кодели, е на двудневно посещаване в България по покана на Грозданова. Гостите имаха поредност от срещи в българския парламент.

България е значим фактор в процеса на разширение на Европейския съюз, акцентира ръководителят на българската отраслова комисия и напомни, че интеграцията на страните от Западните Балкани беше един от главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. "Срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани, извършена в София през май 2018 година, удостовери бъдещето на района като неразделна част от алаинса ", уточни Грозданова. Тя добави, че България поддържа и предизвиква Албания да продължи и задълбочи започнатите промени в петте основни области – обществената администрация, правосъдната промяна, правата на индивида, битката против корупцията и проведената престъпност. В тази връзка България изрично поддържа започването на договаряния за участие с Албания, както и със Северна Македония през октомври тази година. По думите на Грозданова признаването на българското национално малцинство сподели готовността на Албания да извършва критериите за разкриване на преговорния развой.

"Благодарим за поддръжката на България за интеграцията на Албания и за това, че по време на българското председателство издигнахте глас и заговорихте за процеса на разширение на Европейския съюз ", обърна се към българските парламентаристи Кодели. Според нея присъединението към алианса ще способства за по-голямата сигурност и непоклатимост на целия съюз. "Ние се усещаме част от Европа, само че имаме още какво да научим от европейските демокрации ", безапелационна е тя.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин изрази удовлетворение, че първата му публична среща след назначението му на председателския пост в Народното събрание е точно с парламентаристи от Албания. "В своята работа на разнообразни позиции постоянно съм фокусирал вниманието си върху съдействието сред балканските страни и интеграцията на страните от Западните Балкани ", означи той. По думите му в всички политически сили в Народното събрание желаят страните от района да се причислят към европейското семейство. Според него рецесията на доверие в институциите на Европа значително е преодоляна, което е добър знак за западнобалканските страни.

На срещите в Народното събрание бяха разисквани разнообразни аспекти от двустранните връзки. Беше очебийно, че за по-активното съдействие в редица сфери би спомогнало развиването на натоварен парламентарен разговор. Посочена бе и нуждата да се намерят способи и форми за усилване на икономическите връзки, за основаване на настоящо секторно съдействие в областите на образованието и науката, обществената сигурност, младежта и спорта.

Европейската вероятност за Албания беше съществена тематика на срещата на гостите от Тирана с българското управление на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове. Председателят на комисията Драгомир Стойнев също означи, че България поддържа бъдещото участие на Албания в Европейския съюз и е подготвена да спомага в процеса по присъединение. "През 2020 година Албания ще ръководи на Организацията за сигурност и съдействие, сигурни сме в триумфа на председателството ", означи ръководителят на Комисията по европейските въпроси и увери гостите, че страната може да разчита на българската поддръжка. Той дефинира като огромен стъпка в европейското развиване и признатия от Тирана закон за признание на малцинствата.

Развитието на европейската сигурност и сигурността на Западните Балкани разискаха ръководителят на Комисията по защита ген. Константин Попов и Мими Кодели. По думите на Попов динамичността на интернационалната сцена изисква изчерпателност и адекватност от страна на защитата и въоръжените сили. Той добави, че в България процесите се наблюдават задълбочено и се поставят огромни старания за обезпечаване на нужната финансова поддръжка за бранша на защитата.

В програмата на визитата е планувана среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева. На 18 септември Кодели ще беседва с министъра на защитата Красимир Каракачанов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР