България е това, което всеки носи в себе си. Тя

...
България е това, което всеки носи в себе си. Тя
Коментари Харесай

Аз съм българче закон не го лови!

България е това, което всеки носи в себе си. Тя е родителите, въздуха, звуците, светлината през клоните на дърветата, звуците на реката и планината, вятъра в полето, орела във висините, вълкът в сенките… Всеки може да добавя, добавя, тъй като тя е всеки един от нас, във всеки от нас.

Законът би трябвало да се съблюдава, упорстват във връзка проблема с канадското поданство на Кирил Петков, а към този момент и във връзка с Мария Касимова-Моасе, претендент за вицепрезидент, хора, които са подминавали или прегазвали законите всякога, когато са имали интерес от това.

Тия същите се аргументират с клишето: „ Лош закон, само че закон “. Само че такава римска фраза няма. Има Dura lex, sed lex или „ Строг закон, само че закон “. Разликата е значима.

В България доста закони са обслужващи избрани кръгове и пребиваващите във властта. Това е причина за злоупотреби, корупция и неправда. Върховенството на правото значи битка тъкмо с това.

Големият мъдрец, юрист, мъдрец и оратор Цицерон ни е завещал мисли за правото, които важат и до през днешния ден. Такива са „ Най-висшият закон би трябвало да бъде благополучието на народа “ и „ Крайната суровост на закона е последна неправда “.

Но къде Цицерон ще се мери с българските радетели за законността. Те са цялостни с възприятие за за правдивост, национализъм и праволинейност, като червива ябълка с червейчета…

Константин Иречек е бил министър на просвещението в следосвобожденска България, написва първия научен труд по история на България, трансформира Народната библиотека в институция и прочие

Финландският военачалник Казимир Ернрот е бил боен и вътрешен министър, също и министър председател на България след Освобождението. Въпреки рестриктивните мерки на Търновската конституция той получава необятни пълномощия от Народното събрание да се оправи с въоръжени отряди, които мародерствали в Южна България.

Да не приказваме за принц Фердинанд Сакскобургготски, който е австрийски жител, само че става княз на българите и ръководи към 30 години.

Руският военачалник и жител Леонид Соболев също е бил министър председател на България.

Тези редове не са „ за “ и „ срещу “, а просто едно мнение, позиция. Българчета в Чикаго, Берлин, Барселона и Ливърпул рецитират „ Аз съм българче “ с грейнали очи и лица, а тук претенденти за президент не знаят текста на Дядо Вазов.

Опитват се да отвличат вниманието от основното: Разкарването на мафиотския модел н Борисов.

Колко комфортно е да се позоваваш на закона, когато ти изнася и да не се сещаш за него, когато България е наказана от Европейския съд поради изказвания на основния прокурор Иван Гешев. Зовеш за наказания против разкрилия кражбата на десетки милиарди длъжностен министър и нов политик, а заставаш до някогашен министър председател, в ръководството на който се е случил този обир.

Аз съм българче - в Пордим или Портсмут - закон не го лови, да знаете.

Огнян Стефанов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР