България е страната в ЕС с най-голямо неравенство в доходите

...
България е страната в ЕС с най-голямо неравенство в доходите
Коментари Харесай

България е с най-голямото неравенство в заплащането в ЕС

България е страната в Европейски Съюз с най-голямо неравноправие в приходите на популацията. Най-лошото е, че то продължава да се усилва, вместо да понижава.

Преди няколко седмици на уеб страницата на Евростат се появиха данни за това какъв брой е била през 2019 година разликата в заплащането на 20-те % от популацията на България с най-ниски приходи и други 20% от хората, които получават най-високите.

Тя е 8,1 пъти, т.е. най-богатите получават 8 пъти повече от най-бедните. Ако вземем единствено 10% от най-бедните българи и ги съпоставим с десетте % най-богати, разликата ще е още по-драстична. Но 20% се одобряват от статистиката за пример и разрешават да се вършат съпоставения с другите страни членки, а и с целия свят.

Засега данните за 2019 година не са подготвени за всички страни членки. Но за предходната 2018 година бяхме на дъното, а тогава тази разлика беше по-малка – 7,66 пъти.

В това нареждане България е на последната позиция в Европейски Съюз от много време и единствено някои прилежащи страни, които не са в съюза, имат по-високо неравноправие. Средното за Европейски Съюз ниво на тази разлика през 2018 година да вземем за пример беше 4,77 пъти. В Дания то е минимум – под 3 пъти.

През 2017 година неравенството в приходите в България е било още по-голямо, в сравнение с през 2019 година - хората с най-високи приходи тогава са получавали 8,2 пъти повече от тези с най-ниски приходи, като междинното за Европейски Съюз ниво е било 5,1 пъти.

В тези калкулации не става дума единствено за заплати, а за нареждане според от всички приходи – заплати, наеми, доходи от земеделска земя, обществени помощи и т.н.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР