България е страната с най-много болнични легла на глава от

...
България е страната с най-много болнични легла на глава от
Коментари Харесай

Липсват между 17 хиляди и 29 хиляди медицински сестри за цялата страна

България е страната с най-вече болнични кревати на глава от популацията в целия Европейски съюз и най-висока смъртност. Има сериозен дефицит на медицински експерти в лечебните заведения в цялата страна. „ Липсват сред 17 000 и 29 000 медицински сестри ", уточни журналистът и член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница Надежда Цекулова.

„ Доста е сериозно ситуацията. Освен, че са малко, те са и с много напреднала междинна възраст. Това значи, че в идващите години, в случай че не се вземат извънредно съществени ограничения, броя на работещите ще върви единствено надолу ", добави тя.

На фона на тази обстановка към момента няма детска болница. Днес се организира следващата среща сред здравните управляващи и специалисти по тематиката. Според Цекулова най-важното от диалога през днешния ден е, че здравният министър Галя Кондева е поела ангажимент да образува звено от разнообразни представители на Министерството на здравеопазването, които ще дават отговор за съответните аспекти по работата за Национална детска болница.

По думите ѝ до този миг не е имало избрани хора, които са били ангажирани с плана. „ Министерството от доста време заявява, че плана за болничното заведение е с доста висок сан, само че откогато е образуван публичния съвет не можахме да стигнем до съответните хора, с които би трябвало да разясняваме въпросите, които пораждат ", уточни Цекулова.

„ Първото нещо, което се разбрахме със здравния министър е, че Министерството ще постави старания да стартира да извършва решението на Народното събрание за ускорено създаване на Национална датска болница ", уточни журналистът. Тя посочи, че това включва и създаването на стратегически политики, свързани с кадровата обезпеченост и консолидираното на клиники в структурата на болничното заведение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР