България е страната с най-голям дял пушещи момичета в света,

...
България е страната с най-голям дял пушещи момичета в света,
Коментари Харесай

Световна класация обяви, че България е с най-много пушещи момичета

България е страната с максимален дял пушещи девойки в света, заяви Българска телеграфна агенция като се базира на интернационално изследване, представено в здравната емисия на " Ройтерс ".

Около 11 % от учениците по света на възраст сред 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи световното изследване.

България попада в статистиката с броя на пушачките измежду девойките. Именно у нас техният брой е най-голям - цели 29 %, до момента в който на другия полюс е Таджикистан, където пушат единствено 1.6 от девойките.

Използването на тютюневи произведения е измежду водещите аргументи за предотвратими смъртни случаи и за съществени болести в света, на която се дължат към 6 милиона смъртни случая всяка година, означават откривателите, взели участие в изследването на американския Център за надзор и предварителна защита на заболяванията (ЦКБ). Повечето пушачи " усвояват " този табиет точно в юношеските си години.

Изследователите са употребявали данни от изследвания измежду юноши в 61 страни, осъществени в интервала 2012-2015 година. В половината от тези страни пушат минимум 15 на 100 от момчетата и най-малко 8 на 100 от девойките.

От всички страни, представени в изследването, минимум пушат юношите в Шри Ланка (1.7 процента), а най-вече - в Източен Тимор (35 на сто).

Най-малко момчета пушат в Таджикистан (2.9 процента), а най-вече - в Източен Тимор (61.4 процента).

" Пушенето поврежда съвсем всеки орган на тялото, а научните данни демонстрират, че множеството от възрастните пушачи пропушват точно в интервала на юношеството ", споделя водещият откривател на изследването Рене Аразола от отдела " Пушене и здраве " в ЦКБ.

" Младите хора, които стартират да пушат в по-ранна възраст, по-често развиват продължително пристрастяване към никотина, в сравнение с тези, които усвояват нездравословния табиет в по-късна възраст ", прибавя Аразола. " Следователно напъните следва да се насочат към предварителната защита на пушенето измежду юношите, в случай че желаеме да няма още едно потомство възрастни, които страдат и умират от заболявания, свързани с пушенето ", заключава ученият.

В множеството страни минимум половината от сегашните пушачи споделят, че желаят да спрат, сочат още данните. В Уругвай предпочитание да се откажат от нездравословния табиет заявяват 32 на 100 от децата пушачи, а във Филипините - 90 на 100.

Отбелязва се, че изследването е обхванало единствено юноши сред 13 и 15 година, записани като възпитаници. Тъй като в доста страни има забележителен брой деца, които не вървят на учебно заведение, създателите вършат ангажимента, че тези данни не могат да дадат изцяло точна картина на тютюнопушенето измежду юношите там.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Здравеопазване (606)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР