България е страна на лукса. Имаме най-скъпите лекарства, най-скъпите горива,

...
България е страна на лукса. Имаме най-скъпите лекарства, най-скъпите горива,
Коментари Харесай

Гурбетчийки: По-добре да береш ягоди в чужбина, отколкото да си висшист в България

България е страна на лукса. Имаме най-скъпите медикаменти, най-скъпите горива, най-скъпите телефонни диалози, най-високите лихви по заемите, неотдавна и най-скъпите яйца в Европа, а след някой различен месец и най-скъпия ток.

И щастливите, и нещастните кокошки към този момент снасят златни яйца. Лошото е, че един път сдобил се с тях, човек не става по-богат, а единствено по-мизерстващ. Цените вървят единствено нагоре, а заплатите са си все същите. Как оцеляваме, си остава цялостна мистерия, написа уеб страницата vijti.com.

За разликите на живота в естествените страни и България описват сестрите Калина и Невена Тодорови.
Наскоро те са се завърнали от гурбет в Шотландия и имат богата база за съпоставяне по отношение на парадоксите в нашата страна и „ белите страни ” в Западна Европа.

Калина е на 31 години. Завършила е счетоводство и надзор в Свищовската академия. Невена е на 28 години. Тя е възпитаничка на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий ”, компетентност “Начална педагогика ”. Двете сестри живеят в Свищов.

„ Безпаричието е главната причина, която ни накара да тръгнем на гурбет ”, стартира диалога Калина. „ Много е мъчно за младежите в страната ни да си намерят работа. Те са принудени в днешно време или да седят у дома без приходи, или да тръгнат да работят в чужбина. За да си намериш работа, ти желаят трудов стаж минимум 5 години или ти оферират минималната работна заплата.

Освен това искахме да забележим и нещо по-различно от България, да усетим по какъв начин живеят хората на Запад ”, добавя Невена.

Шотландците са доста спокойни хора, споделя Калина. По думите й живеят по доста по-различен метод от нас, българите. Много мъчно е да срещнеш угрижен човек по улиците.

Почти всички са усмихнати и приветливи както един към различен, по този начин и към чужденците, пристигнали да работят в тяхната страна. Докато в Шотландия с една минимална заплата човек може да преживее напълно умерено месеца, то тук, в България, това е съвсем невероятно.

Калина е опитвала трудова реализация у нас, само че без триумф. „ Аз съм с образователно-квалификационна степен “магистър ”, а ми оферират заплата, която ми е обидно да произнеса.

В България мъчно се доверяват на младите експерти. ”
„ Аз изобщо и не считам да се пробвам да диря работа по специалността си. Не желая. Достатъчно мъчно е на човек да си откри каквато и да е работа, камо ли да стане преподавател, който да може да се устоя единствено от тази си активност ”, добавя Невена.

Работехме в Шотландия за шест паунда на час. Това беше минимумът за селскостопанска работа (беряхме ягоди). Специално минималната заплата на един средностатистически шотландец е две хиляди паунда, споделя Калина.

Ние изкарвахме към 100 до 100 и петдесет паунда на седмица. Един паунд е към 2 лв. и тридесет стотинки. Можете сами да си извършите сметка каква е разликата в минималните хонорари в двете страни. При изискване, че и двете са членове на Европейския съюз.

Всички артикули в Шотландия са на половина по-евтини от тези тук, в България, изключение вършат единствено плодовете и зеленчуците. Примерно 10 яйца там костват към лев и тридесет, до момента в който тук напоследък, в случай че успееш да си ги купиш под три лв., си късметлия.

Давам за образец яйцата, тъй като в последно време единствено за тях и цената им се приказва на всички места – във вестници и малките екрани, само че още за доста неща могат да се видят фрапантни разлики. За един кг ориз шотландецът заплаща тридесет стотинки, тук ние не можем да се похвалим със същото. Не знам какво да мисля по този въпрос, пресмята Калина.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 аз (преди 9 секунди) Рейтинг: 1184 | Одобрение: 599 И идваме в България да си лекуваме зъбите, щот тука е Ммного скъпо.  "Аз веч нямам благо, драго, а вий... вий сте идиоти! " Напиши коментарИме:Коме
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР