България е страна, която не се появява често на радара

...
България е страна, която не се появява често на радара
Коментари Харесай

The Spectator вижда в България изнесена база за шпиони на Путин

България е страна, която не се появява постоянно на радара на Англия - като се изключи че е място за евтини пакетни почивки и даже по-евтино вино. Но карцерът на трима български жители, които живеят дълго време във Англия и са упрекнати в шпионаж в интерес на Русия, може да промени това, написа The Spectator.

Тъй като страната, граничеща с Черно море, от дълго време е най-близкият съдружник на Русия в Източна Европа - и Москва има история на аутсорсване на своите по-мръсни шпионски интервенции на своята славянска братска страна.

България споделя своята православна вяра, своята кирилица и езикови прилики с огромния си съветски брат - и по време на Студената война беше най-надеждно съобразяващата се от васалните страни на Варшавския контракт на Кремъл.

През септември 1978 година българският публицист в заточение Георги Марков чака рейс на моста Ватерло в Лондон, когато усеща остра болежка в бедрото. Минаващ чужд се извинява и подвига чадъра, с който очевидно инцидентно смушква Марков.

Българският отстъпник е избягал на Запад през 1969 година и е станал печално прочут вкъщи с гневните си офанзиви против българския комунистически деспот Тодор Живков, излъчени от Световната работа на БиБиСи и от " Радио Свободна Европа " и " Дойче Веле " в Германия.

Броени часове след случая с чадъра Марков се разболя тежко. При хоспитализация под кожата на бедрото му е открита дребна топчица, напоена с рицин, едно от най-отровните субстанции, познати на човечеството. Скоро Марков умря.

Подобно на по-късните случаи с Александър Литвиненко и Сергей и Юлия Скрипал, той беше станал жертва на английска земя на отдела за дейни токсини на Кремъл - в този случай беше възложен на тайните служби на Живков, с цел да заглуши критик, трансформирал се в неуместна злина.

Българският комунистически режим се срина през 1989 година дружно с останалите източноевропейски комунистически страни и в един от най-странните обрати на историята последният монарх Симеон Сакскобургготски, който загуби трона си от комунистите през 1946 година, за малко стана министър-председател през 2001 година

В рамките на няколко години България се причисли както към НАТО, по този начин и към Европейски Съюз и изглеждаше крепко вградена в западния алианс.

Но връзките на раса, вяра и просвета не се отърсват толкоз елементарно и историческите връзки на България с Русия явно към момента са непокътнати на някои равнища.

Тъй като жителите на Русия във Англия са под прецизно наблюдаване след нахлуването на Путин в Украйна, не е изненадващо, че Кремъл наподобява се обръща към своите български другари и се обажда за някои остарели услуги.
 Шпионският скандал можело да ни повлияе за Шенген
Шпионският скандал можело да ни повлияе за Шенген

Натискът върху България е голям, твърди Велизар Шаламанов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР