България е сред трите страни в Европейския съюз с най-силен

...
България е сред трите страни в Европейския съюз с най-силен
Коментари Харесай

България се нареди в челната тройка на ЕС по ръст на заплатите

България е измежду трите страни в Европейския съюз с най-силен напредък на заплатите през третото тримесечие.
Темпото на напредък на заплатите в еврозоната и в целия Европейски Съюз се забави едва по отношение на предходните три месеца, като в това време България остава в челната тройка на страните с най-солидно повишение на заплащането на труда.
Заплащането на труда в еврозоната се усилва на годишна база през третото тримесечие на годината с 2,6% след покачване с 2,8% през интервала април - юни, до момента в който в границите на целия Европейски Съюз растежът се забавя до 3,2% от 3,3%.
В същото време общите разноски на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица се усилват в еврозоната с 2,6% след покачване с 2,8% през предходното тримесечие, а в границите на Европейски Съюз растежът се забавят до 3,1% от 3,2 на 100.
Аналогичното изследване за България пък демонстрира закъснение на растежа на заплатите през третото тримесечие на 2019-а година до 9,7% от 11,3% през второто тримесечие. Въпреки това нашата страна остава в челната тройка, изпреварена само от Румъния и Унгария.
Общите разноски за труд за един отработен час в нашата страна също не престават да нарастват относително мощно с 10,0%, въпреки и след скок с 11,4% през второто тримесечие, само че и след слаб напредък с 8,8% през същия интервал на 2018-а година. В този случай нашата страна е изпреварена само от Румъния, където общите разноски за труд нарастват през третото тримесечие с 13,2 на 100.
Данните демонстрират, че най-солидно повишение на заплатите в България през интервала юли - септември 2019-а година е регистрирано в областта на услугите, следвана от строителството и промишлеността.
Общите часови разноски за труд също записват най-солиден скок в бранша на услугите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР