България е сред топ три на страните от Централна и

...
България е сред топ три на страните от Централна и
Коментари Харесай

България в топ 3 на страните от ЦИЕ по очакван икономически ръст тази година

България е измежду топ три на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по предстоящ стопански растеж за годината,  като прогнозите на икономистите на УниКредит са страната да приключи 2019 с 3.3% нарастване на Брутният вътрешен продукт до 58.4 милиарда евро. Регионът като цяло ще резервира темпове на напредък на стопанската система над световните равнища като с изключение на България, още 5 страни ще реализиран нарастване от над 3.2% годишно на брутния си вътрешен артикул – това са Полша, Унгария, Словакия, Сърбия и Словения. През идната, 2020 година, забавянето на световно равнище ще даде отражение и върху района и растежът ще се забави. Изводите и прогнозите за развиването на района бяха показани през днешния ден на конференция на УниКредит, провеждана в границите на Годишната среща на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Срещата е един от най-значимите стопански конгреси и тази година се организира в Сараево на 8-9 май. Ръстът на стопанската система на България и останалите страни от района се дължи в огромна степен на нарасналото вътрешно търсене, подкрепено и от възходящите приходи на популацията.  Според данните на икономическия екип на УниКредит в тази и идната година действителната заплата в страната (коригирана с инфлацията) ще нарасне с към 6.5%. Лидер по този индикатор обаче е Румъния, където се чака през 2018 и 2019 възнагражденията да порастват доста динамично. (виж графиката)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобно на останалия свят, ЦИЕ ще бъде наранена от световното закъснение, само че районът е по-добре позициониран от други разрастващи се пазари да се оправи с външните насрещни ветрове с помощта на мощното вътрешно търсене, подкрепящата парична политика и постоянните финансови потоци към множеството страни от района. Очаква се икономическата среда да остане удобна през 2019 година “, споделя Мауро Марано, старши икономист на УниКредит за ЦИЕ. В ревюто си той дефинира като  опасности за средата бавното уголемение на Еврозоната и неяснотите към Брекзит, чийто резултат към този момент се усеща в някои от страните под формата на спад на експорта.

 

Потвърден капацитет за напредък при корпоративното банкиране

И през тази и идната година районът ще се възползва от преимуществата на това да е отворена стопанска система, привличаща директни непознати вложения и фондове от Европейски Съюз. Тези финансови потоци ще не престават да играят значима роля за стопанската система и да обезпечават капацитет за напредък на корпоративния бранш.

По отношение на финансирането, фирмите от ЦИЕ към момента резервират консервативния си метод, предпочитайки обичайните форми на финансиране на активността си.

„ Като максимален заемодател в района и мощен сътрудник на нашите клиенти и общностите, в които работим, ние се стремим да поддържаме тяхното развиване и напредък. Силата ни се крие в дълбокото ни познаване на локалните пазари, мощната интернационална мрежа и продължаващите ни вложения в цифровизацията, с цел да посрещнем и предвидим потребностите на клиентите. “, разяснява Андреа Диаманти, шеф на Корпоративно, капиталово и частно банкиране на УниКредит за ЦИЕ.

 

Човешкият и цифров капитал ще движат растежа при банкирането на дребно

Страните в ЦИЕ и Западна Европа имат сходно като брой население от почти 150 милиона жители. Заради увеличаващите се приходи и Брутният вътрешен продукт в района на ЦИЕ обаче има много по-голям капацитет за напредък на банковите услуги за физически лица, с помощта на:
по-ниски разноски на банките в ЦИЕ, които могат обслужват сходно население с лимитирани оперативни разноски и по-голяма успеваемост във връзка с чиновниците, клоновете и банкоматите; по-малко навлизане на кредитирането – съотношението размери заеми за физически лица/БВП е 9% в ЦИЕ по отношение на 14% в развитите пазари; по-бърз ритъм на цифровизация, заради по-малкото софтуерно завещание, показват още анализаторите на УниКредит
 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР