България е сред страните, за които Парламентарната асамблея на Съвета

...
България е сред страните, за които Парламентарната асамблея на Съвета
Коментари Харесай

ПАСЕ: България без напредък в борбата с корупцията на високо ниво и свободата на медиите

България е измежду страните, за които Парламентарната асамблея на Съвета на Европа остава надълбоко загрижена по отношение на структурните проблеми, нерешени за интервал от над 5 години. Заедно с Русия, Турция, Украйна, Румъния, Унгария, Италия, Гърция, Република Молдова и Азербайджан, страната ни има имат най-вече неизпълнени решения на Съда и към момента е изправена пред съществени структурни или други проблеми, някои от които не са позволени повече от 10 години, написа БГНЕС.
Както оповестява на формалния си уебсайт, това може да се дължи на надълбоко вкоренени проблеми като непрекъснати предубеждения против избрани групи в обществото, несъответстващо ръководство на национално равнище, липса на нужните запаси или политическа воля или даже намерено противоречие с решението на Съда. ПАСЕ регистрира заявената воля на управляващите за промяна на Конституцията за ефикасна битка с корупцията и гарантиране на независимостта на правосъдната власт и върховенството на закона, както и досегашното съдействие с Венецианска комисия. Но отбелязва, че в декларираните задължения няма значителен прогрес – по-специално в главните нерешени области като корупцията на високо равнище и свободата на медиите.
 ПАСЕ: Пандемията не би трябвало да е опрощение за ограничение свободата на печата ПАСЕ: Пандемията не би трябвало да е опрощение за ограничение свободата на печата
Генералният докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за свободата на медиите и отбраната на публицистите социали...
Последният отчет след мониторинга беше разискван в Асамблеята през юни 2019 година След разискването Асамблеята реши да не приключва разговора и прикани докладчиците да създадат оценка през 2020 година на напредъка, реализиран в пет съответни области на угриженост - корупция на високо ниво; бистрота на медийната собственост; човешки права на малцинствата; речта на омразата; и насилието над дами. Пандемичната рецесия е попречила на докладчиците да посетят България - визитата, планувано за началото на април, е било анулирано, и е направила невероятно правенето на отчет.
На 11 декември 2020 година Венецианската комисия означи, че най-важният план за конституционни промени, касаещ българската правосъдна система, е направил няколко стъпки в вярната посока, само че към момента би трябвало да бъдат прегледани някои въпроси, и изрази подготвеност да окаже помощ на Българските управляващи, в случай че процесът на конституционната промяна напредне.
Що се отнася до корупцията на високо равнище, обстановката продължава да е тревожна, отбелязва ПАСЕ. Тревожно е, че непрестанно липсват следствия на корупция на високо равнище, които да дадат осезаеми резултати. Корупцията и неналичието на отчетност не престават да бъдат необятно публикувани проблеми в правосъдната система. В този подтекст със страдание се отбелязва, че предходните рекомендации на Венецианската комисия по отношение на основния прокурор не са изпълнени.
България продължава да е с най-лошия статус на независимост на медиите в Европейския съюз - през 2019 година " Репортери без граници “ класира България на 111 място от 180 страни. Като цяло обстановката се е влошила през последните години и не е маркирано усъвършенстване от приемането на Резолюция 2296. Концентрацията и неналичието на бистрота на медийната благосъстоятелност, неналичието на ограничения за гарантиране на независимостта на регулаторния орган по Съвета на електронните медии, политическият и държавен напън върху медиите, заплашването и потребление на прокуратурата като инструмент за напън върху публицистите и редакторите, остават нерешени. Въпреки че има публични законови разпореждания за откриване на собствеността върху медиите и попречване на непозволен напън, актуалните законови условия не се ползват дейно на процедура.
 Радев: Докладът на Европейска комисия е признание за дълготраен неуспех в битката против корупцията Радев: Докладът на Европейска комисия е признание за дълготраен неуспех в битката против корупцията
" Докладът на Европейската комисия установи явни от години проблеми за българите. Колкото е сериозен за България, толкоз е самокр...
По отношение на правата на малцинствата, комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа отбелязва с паника в отчета си за България: " Има разрастваща се непоносимост, проявявана към малцинствени групи, засягаща изключително роми, мюсюлмани, мигранти и търсещи леговище, лица, идентифициращи се като етнически македонци и ЛГБТ общности “.
Докладът се базира на известия за талази от враждебни дейности против малцинствата, в това число закононарушения от ненавист, вълната от анти-ромски манифестации в цяла България, докладвани случаи на обществено подбудителство към анти-мюсюлманска и анти-ромска ненавист и офанзиви против религиозни обекти и институции като синагогата и Главното мюфтийство в София през януари и юли 2019 година В същото време се отбелязва, че българските управляващи са показали политическа воля и са положили старания във връзка с интеграцията на ромите, разработвайки Национална тактика за интеграция на ромите (2012-2020) и нейния проект за деяние. Изпълнението на проекта за деяние обаче е възпрепятствано от дефицита на финансови запаси.
По отношение на речта на омразата не са регистрирани случаи на дискриминационни забележки, направени от членовете на държавната коалиция от последния спор в Асамблеята, само че речта на омразата в обществените медии остава проблем в страната.
Що се отнася до насилието над дами, въпросът за утвърждението на Истанбулската спогодба, подписана през април 2016 година, остава неадресиран вследствие на решението на Конституционния съд, който през юли 2018 година разгласи Истанбулската спогодба за противоконституционна. Въпреки че набор от промени на Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, признати през 2018 година, имаха за цел да защитят правата на дамите, материалната поддръжка за дамите, подложени на принуждение, надалеч не е приемлива и организациите на гражданското общество показват страдание за незадоволителния брой профилирани места за настаняване, съветници и налична помощ за жертвите на принуждение.
 Нинова: Резолюцията за върховенството на закона - да, Истанбулската спогодба - не Нинова: Резолюцията за върховенството на закона - да, Истанбулската спогодба - не
В основата на външната ни политика би трябвало да бъде националният интерес. България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държав...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР