България е сред страните в Централна и Източна Европа, които

...
България е сред страните в Централна и Източна Европа, които
Коментари Харесай

България няма да е сред най-засегнатите при срив на доставките заради коронавируса

България е измежду страните в Централна и Източна Европа, които не се чака да са измежду евентуално най-засегнатите от възможен срив в доставките на артикули от Китай и други дестинации, както и по линия на туризма. Това излиза от разбора на компанията " Кофас ", която показа Грегорж Шилевич, районен икономист на " Кофас Груп ".

По данни на компанията България внася едвам 3% от междинните артикули за произвеждане от Китай. За съпоставяне в Полша и Чехия, които са с най-голям дял по този индикатор, този дял е близо 9%.

При импорта на артикули съответно от Китай България е най-зависима от вноса на дървесина - малко под 20% от целия импорт на този артикул, следвани от минерали и електроника - малко над 10%, следвани от облекла и текстил, и от машини и съоръжение, както и съоръжение за превоза.

 България няма да е измежду най-засегнатите при срив на доставките поради ковид
© Кофас

Шилевич акцентира, че за разлика от годините, в които също от Азия плъзнаха сходни болести, те тогава останаха най-вече в района, а в този момент е обиден целия свят. В допълнение в това време Китай е нараснал доста каузи си в международната търговия, международния БВП, в вложенията. Затова и в този момент резултатът от развиването на стопанската система на Китай ще бъде доста по-голям върху световната.

Прогнозата от 5.8% растеж на стопанската система на Китай към този момент не е настояща и даже се чака да падне под 2% през този месец, а резултатът на сегашната рецесия да се вижда и следващата година по това време. Това се дължи освен на рецесията с ковид, а е наслагване върху структурни проблеми на китайската стопанска система и съчетаването на почивните дни към китайската нова година и болестта в този момент.

Дори и от формалните данни на китайската статистика се вижда, че както производството, по този начин и потреблението в Китай от началото на февруари се свива доста. Шилевич уточни, че показателят на промишлено произвеждане е паднал до най-ниското си равнище в историята си като то е по-ниско даже от дъното, регистрирано при рецесията от 2008 година

Ако се стигне до потрес в доставките в световен мащаб, най-вече ще пострадат тези на електроника, проучва икономистът. Той означи и любопитен факт, обвързван с това, че " Шкода ", която е част от групата на " Фолксваген ", изнася 30% от производството си за Китай, по данни за 2019 година Така свиването на този дял при износа за Китай ще се отрази на цялостен бранш в района на Централна и Източна Европа, където са ситуирани компаниите, които създават автомобилни детайли.

Двете страни с най-вече инфектирани в Европа - Италия и Испания надлежно имат доста огромни браншове на услугите, които са мощно наранени от възбраните да работят и спрелия приток както на локални, по този начин и на туристи. На този бранш в Италия се падат 23% от Брутният вътрешен продукт, а в Испания секторът дава даже 25.8% от стопанската система.

В допълнение Италия е измежду главните снабдители на артикули в района, демонстрират данните на " Кофас ". Тя е огромен вносител в Словения, Словакия и Унгария.

Туризмът на страните в района също е мощно обиден от рецесията, като максимален дял в Брутният вътрешен продукт - над 25%, той има в Хърватия. В България делът му е към 14% от Брутният вътрешен продукт, като с по-голям дял в района са още Словения и Естония.

Големият въпрос е какъв брой ще продължи рецесията, уточни Шилевич. Допълни, че в актуалната обстановка прогнозите са доста сложни, само че компанията чака при затихващи случаи на инфектирани, да се види усъвършенстване на обстановката в стопанските системи в района.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (661)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР