България е сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-ниската

...
България е сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-ниската
Коментари Харесай

Цената на млякото: От средно 0.80 лв./л за фермера до над 4 лева в магазина

България е измежду страните в Европейския съюз (ЕС) с най-ниската изкупна цена на суровото мляко през юни 2023 година Това демонстрират данни на Европейската комисия, представени от Българския фермерски съюз.

Според предоставената информация междинната изкупна цена на млякото за интервала у нас е била 41,15 евроцента или към 80 ст. за литър - седмата най-ниска в Европейски Съюз. По-ниски са цените също в Естония, Швеция, Ирландия и Румъния. Най-ниски са били цените на суровото мляко през юни в Латвия с 33,97 евроцента за литър и Литва с 34,57 евроцента/литър. Средната изкупна цена за суровото мляко в Европейски Съюз се е намалила с 2,5% през юни по отношение на май до 44,86 евроцента за литър. От началото на годината млякото в Европейски Съюз е поветиняло с общо над 20% (от 58,97 евроцента за литър през януари), до момента в който през 2022 година цените са се повишавали подвигаха всеки месец.

Според ръководителя на браншовия съюз Георги Стоянов в доста региони в България изкупната цена на суровото мляко е извънредно ниска - 50-60 ст. за литър, заради което животновъдите са на загуба. По думите му млекопреработвателите не престават да изкупуват продукцията на доста ниски цени, до момента в който в магазините прясното мляко продължава се продава доста по-скъпо - за над 3-4 лева за литър. " Това са жестоки аномалии, тъй като спрямо предходната година поевтиняха горивата и електричеството, само че преработвателите и питателните вериги не смъкнаха цените на прясното, киселото мляко и млечните артикули ", акцентира Стоянов. Той акцентира, че цялата сметка се поема от животновъдите и потребителите. Георги Стоянов упорства Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да създадат инспекции на пазара.

" Ако обстановката с изкупната цена на млякото не се усъвършенства, дребните стопанства са изправени пред банкрути ", предизвестява той. Млекопроизводителите настояват, че всеки ден работят на загуба и не могат да устоят още дълго. Не могат и сами да преработват млякото си, защото за тази активност има разнообразни условия.

Фермерите показват още, че някои прекупвачи и преработватели отхвърлят да изкупуват суровината даже при тези ниски цени, защото складовете им са цялостни. Те недоумяват каква е повода допускат, че или има засилен импорт на суровина. или потреблението е свито.

Според цитираните от браншовия съюз данните през юни цените на маслото, на обезмасленото и пълномасленото изсъхнало мляко и на сиренето " Чедър " в Европейски Съюз също са се намалили спрямо предходния месец. Най-силен бил спадът при обезмасленото изсъхнало мляко - със 7% до 2,27 евро за кг. Пълномасленото изсъхнало мляко пътк поевтиняло с 3,1% до 3,44 евро за кг, а маслото - с 2,6% до 4,53 евро/кг. При чедъра цената се намалила с 0,2% до 3,58 евро за кг.

Същевременно се регистрира растеж на производството на сурово мляко с 0,8% през първите 5 месеца на годината по отношение на същия интервал на 2022 година Производството на масло е повишено с 1,7%, а на обезмаслено изсъхнало мляко - с 0,9%. Най-силен растеж е регистриран при кондензираното мляко - с 5,6%. При пълномасленото изсъхнало мляко пък е регистриран спад от 2,3% на годишна база.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР