България е сред страните с пълно приложение на препоръките на

...
България е сред страните с пълно приложение на препоръките на
Коментари Харесай

България - отличник по прилагане препоръките на Съвета на Европа

България е измежду страните с цялостно приложение на рекомендациите на групата страни против корупцията (GRECO) към Съвета на Европа. Това демонстрират данни на интернационалната организация, свързани с показания през днешния ден годишен доклад за активността на групата.

Отчита се, че нашата страна ползва напълно (84 на сто) или отчасти (16 на сто) всички издадени рекомендации за попречване на корупцията измежду народните представители, съдиите и прокурорите, както към този момент бе маркирано в отчета от 17 януари, с който наблюдението на осъществяването на тези рекомендации бе прекъснато. България е измежду десетте страни от общо 47 в Съвета на Европа, която е приложила всички рекомендации на групата в посочените области, се добавя в новия отчет.

България е измежду страните, за които към края на предходната година са били издадени най-вече рекомендации - 19, колкото са получили също Белгия и Естония. Според отчета отличник по този индикатор е Турция (37 препоръки), следвана от Гърция и Северна Македония (по 25), а за Австрия са били издадени 20 рекомендации. Наред с България, цялостно приложение регистрират също Дания, Естония, Финландия, Германия, Ирландия, Малта, Холандия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Англия, осведоми Българска телеграфна агенция.

В началото на годината Съветът на Европа популяризира отчет за нашата страна, в който се отчиташе, че у нас е въведена процедура за битка с нарушаванията на етичните правила от страна на националните представители; осъществен е самостоятелен обзор на предотвратяването на спора на ползи и на инспекциите на декларациите за имуществото на депутатите; признат е закон за попречване на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество; основана е Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество.

При съдиите и прокурорите България също е подхванала стъпки за осъществяване на рекомендациите - в структурата на Висшия правосъден съвет (ВСС) са основани съдийска и прокурорска колегия; признати са спомагателни правила за инспекция на честността на съдиите и прокурорите; въведен е правилото на инцидентно систематизиране на делата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР