България е сред страните с огромен потенциал за инвестиции в

...
България е сред страните с огромен потенциал за инвестиции в
Коментари Харесай

Ангелкова пред лидерите в туризма в Севиля: България има огромен потенциал за инвестиции в сферата на туризма, който ще промотираме

България е измежду страните с голям капацитет за вложения в туризма, който следва да бъде открит от бизнеса, и ние ще насърчим този интерес.

Това съобщи в Севиля министърът на туризма Николина Ангелкова пред участниците в разговора на водачите на международния туризъм – едно от водещите събития на 19-ата Глобална среща на върха на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Форумът се организира от 2 до 4 април 2019 година под надпис Визионери в туристическия бранш (Changemakers), оповестиха от пресцентъра на министерството на туризма.

Диалогът на водачите бе отдаден на положителните практики за оптимално привличане на вложения към туристическите дестинации посредством възстановяване на бизнес средата, тъй че да се обезпечи дълготраен резистентен напредък и конкурентоспособност на бранша.

В изявлението си министър Ангелкова обърна внимание, че през последните няколко години българският туризъм отбелязва доста повишаване на туристическите визити и постъпленията от тях. През 2018 година в страната са регистрирани близо 9,3 млн. визити на задгранични туристи, като за последните 4 години е маркиран 31% растеж на такива визити, а приходите от тях са се нараснали с 34 на 100.

В българската туристическа промишленост работят над 26 хиляди компании. Секторът дружно със сродните му промишлености генерира 11.7% от Брутният вътрешен продукт на страната и беше повдигнат от държавното управление в народен приоритет, уточни министър Ангелкова. Тя акцентира, че още от основаването си като независима институция в края на 2014 година Министерството на туризма предизвиква привличането на вложения за стабилно и уравновесено развиване на бранша на национално, районно и локално равнище.

В това отношение България има ред конкурентни преимущества - оптимален данъчен режим в Европа. Ставката на корпоративния налог е 10% - най-ниската в Европейски Съюз. Данъкът върху приходите на физическите лица е закрепен на 10%. На индустрията в области с висока безработица данъчната ставка е 0%, а за огромните вложения са въведени законови насърчения. Работната мощ е добре образована, високо квалифицирана, като съставлява над 62 на 100 от популацията, сподели още тя.

България има стратегическо географско състояние, осигуряващо пряк достъп до съществени туристически пазари по Черно и Средиземно море, уточни още министър Ангелкова и подчертава, че естествените и климатичните условия, дружно с богатото културно-историческо завещание на страната са причина за огромно многообразие на туристическите услуги през четирите сезона на годината. Тя посочи също, че България предлага най-хубавото съответствие цена-качество, предлагайки висококачествени туристически артикули на рационална стойност за разнообразни целеви групи, и това е измежду мощните конкурентни преимущества на дестинацията.

Най-развитите туристически подсектори в България са морският, рекреационният и планинският туризъм, генериращи 95% от приходите от туристическата ни промишленост. Страната предлага отлични благоприятни условия и за културно-исторически туризъм със своите над 40 хиляди разкрити артефакта, заяви министър Ангелкова. Тя добави, че СПА и балнеотуризмът също имат големи благоприятни условия за развиване в бъдеще. България се подрежда на второ място в Европа по естествени минерални запаси, с към 1600 извора на минерални води.

Министерството на туризма е готово да спомага за привличане на повече вложители в тези посоки, както и в предлагането на винен/гурме, конгресен туризъм и други, с цел да ускори напредъка в районите. Насърчаването на този бизнес интерес е измежду главните цели през актуалната година. Предприехме първите стъпки за надграждане на профилирана карта на капиталовите планове в туризма, която създадохме, разясни министър Ангелкова. Инициативата засяга разнородни благоприятни условия за пускане на бизнес в един от най-печелившите и устойчиви браншове на нашата стопанска система. Подготвяме второ издание на картата и нейна цифрова версия. Министерството възнамерява и капиталови турове в страната, с цел да обезпечи повече информация за българските и задграничните бизнесмени, стана ясно от изказването на министъра пред форума.

Тя уточни още, че едно от събитията в тази посока е интернационалната конференция за стабилно привличане на вложения в туризма, която ще се организира в края на месец май 2019 година в Слънчев бряг. Целта на форума е да увеличи осведомеността за капиталовия капацитет в страната и района на Югоизточна Европа, а също да разиска обща визия за справяне с провокации в тази сфера. Министър Ангелкова насочи покана към присъстващите да вземат участие в идното събитие и да се срещнат с разнообразните благоприятни условия на България като дестинация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР