България е сред страните, привлекли най-много инвестиции по т.нар. план

...
България е сред страните, привлекли най-много инвестиции по т.нар. план
Коментари Харесай

България е сред страните, привлекли най-много инвестиции по "плана Юнкер"

България е измежду страните, привлекли най-вече вложения по така наречен " проект Юнкер ". Ако привлечените вложения се преглеждат по отношение на Брутният вътрешен продукт, измежду страните отпред са Гърция, Естония, Литва, България и Финландия, показва пресслужбата на Европейската комисия.

От юли 2015 година Европейският фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), прочут и като " проекта Юнкер ", е привлякъл 335 милиарда евро спомагателни вложения в Европейски Съюз.

С поддръжката на бюджетна гаранция от Европейски Съюз и на личните запаси, предоставени от групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ), са били утвърдени 898 дейности, които се чака да доведат до вложения за 335 милиарда евро в 28-те страни членки Европейски Съюз. Това е повече от първичната цел от 315 милиарда евро, избрана през 2015 година, когато ЕФСИ стартира да действа като подпомагане за превъзмогване на дефицита на вложения вследствие на финансовата и икономическа рецесия.

Очаква се 700 хиляди дребни и междинни сдружения да се възползват от усъвършенстван достъп до финансиране. Предвид триумфа на ЕФСИ, Европейският съвет и Европейският парламент се споразумяха предходната година за удължение на неговото деяние, както и за увеличение на мащаба му на 500 милиарда евро до края на 2020 година.

Работни места и напредък

По оценка на икономическия отдел на Европейска инвестиционна банка дейностите по ЕФСИ към този момент са подкрепили над 750 хиляди работни места. Изчисленията демонстрират, че с помощта на проекта Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз към този момент се е нараснал с 0.6%, като се чака до 2020 година нарастването да бъде 1.3 на 100. Две трети от привлечените 335 милиарда евро са частни средства.

Измерено по отношение на размера на стопанската система, най-голямо е въздействието в страните, които бяха тежко наранени от рецесията - Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания.

Какво е финансирал проектът " Юнкер "

Планът " Юнкер " разрешава на групата на Европейска инвестиционна банка да финансира интервенции, които са по-рискови спрямо нейните нормални вложения. Често подкрепените от ЕФСИ планове са мощно новаторски, реализират се от дребни предприятия без кредитна история или сплотяват по-малки инфраструктурни потребности по браншове и географски обсег.

Подкрепата за такива планове изискваше от групата на Европейска инвестиционна банка да създаде нови финансови артикули, да вземем за пример рисков дълг с характерности на личен капитал или капиталови платформи. Планът " Юнкер " разрешава също на Европейска инвестиционна банка да утвърждава по-голям брой планове, в сравнение с би било допустимо без гаранция от бюджета на Европейски Съюз, както и да доближава нови клиенти: 75 % от получателите на поддръжка от ЕФСИ са нови за банката.

Благодарение на поддръжката на ЕФСИ, Европейска инвестиционна банка и нейната дъщерна конструкция за финансиране на дребни предприятия, Европейския капиталов фонд (ЕИФ), са вложили в 898 интервенции и са дали рисково финансиране на 700 хиляди дребни и междинни предприятия в необятен кръг от браншове и във всички 28 страни от Европейски Съюз. Примерите за това варират от реформаторски решения в региона на опазването на здравето в Испания до кръгова стопанска система в Чешката република и произвеждане на храни в Гърция.

Ползите

Благодарение на ЕФСИ:

- още 15 милиона семейства имат високоскоростен широколентов достъп до интернет;
- повече от 500 хиляди обществени и налични жилища са издигнати или обновени;
- 30 милиона европейци се употребяват от усъвършенствани здравни услуги;
- 95 милиона пасажери годишно се радват на по-добра железопътна и градска инфраструктура;
- 7.4 милиона семейства са захранени с сила от възобновими източници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР