България е сред страните от Европейския съюз, в които е

...
България е сред страните от Европейския съюз, в които е
Коментари Харесай

България втора в ЕС по спад на въглеродните емисии

България е измежду страните от Европейския съюз, в които е регистриран максимален спад на въглеродните излъчвания по отношение на базовата 1990 година. По данни на Европейската комисия този спад е 52%. Освен това 33% от силата в страната ни, която се употребява за отопление и изстудяване, към този момент е от възобновими запаси, сочат данни на Евростат.

За 2018 година най-сериозен спад на енергийните въглеродни излъчвания е регистриран в Португалия - 9%, а страната ни се подрежда на второ място с 8,1%, следвана от Ирландия с 6,8%.

Оказва се, че страната ни към този момент е изпълнила и надминала междинната цел от -40% до 2030 година, дружно с Румъния, Литва и Латвия. Наистина важен спад в огромните страни се регистрира във Англия, където той е -36%.

Спадът основно се дължи на обстоятелството, че доста огромни въглищни ТЕЦ-ове минаха на биомаса. За последните 30 години Европейският съюз е съумял да понижи излъчванията на въглероден диоксид с към 22% като се ангажира за още 8% понижение за идващите 10 години.

" Най-зелените ", ВЕИ и богати страни в Европа Норвегия, Австрия, Нидерландия имат растеж на СО2 излъчванията по отношение на 1990 година

Европейски Съюз доближава пика на потреблението на въглища и енергийните си СО2 излъчвания през 1979 година Оттогава те понижават като максимален принос за това имат нуклеарната сила от 80-те и газът в последните години; сривът на комунистическата промишленост през 90-те; изнасянето на тежката промишленост от Европейски Съюз след 2000 година и чак най-после енергийната успеваемост и ВЕИ.

Отопление и изстудяване

През 2018 година възобновимата сила съставлява 21% от общата сила, употребена за отопление и изстудяване в Европейския съюз (ЕС). Този дял се усилва непрестанно от началото на събирането на данни през 2004 година, когато делът е 12%. Увеличаването на индустрията, услугите и потреблението на домакинствата са съдействали за растежа на възобновимата сила, употребена за отопление и изстудяване.

Швеция е водач в измежду държавите-членки на Европейски Съюз, като 65% от силата, употребена за отопление и изстудяване там, произтича от възобновими източници. Повече от половината сила, употребена за отопление и изстудяване, идва от възобновими енергийни източници в Латвия (56%), Финландия (55%) и Естония (54%).

За разлика от тях, възобновимите източници се употребяват минимум за отопление и изстудяване в Ирландия и Холандия (6%), Белгия (8%) и Люксембург (9%).
heating_and_cooling_renewable_sources.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР