България е сред страните от ЕС с най-малък дял на

...
България е сред страните от ЕС с най-малък дял на
Коментари Харесай

Младите бедни, но не работят

България е измежду страните от Европейски Съюз с минимален дял на работещите младежи
Много повече се трудят в Нидерландия, само че там оферират почасова претовареност и високи надници

В Гърция, Италия и Румъния работят по-малко

Младежите в България са небогати, само че все пак не работят. Близо всеки трети българин на възраст сред 20 и 29 години влиза в групата на бедните, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат. Но единствено 56,1% от младежите на тази възраст работят, при приблизително 65,1% за страните от Европейския съюз.

По-малко от българските младежи работят единствено в Гърция, Италия и Румъния. Най-малко работят младежите в Италия. Там се трудят единствено 48,2% от хората на възраст сред 20 и 29 години. На второ място е Гърция, където 50,5% от младите работя, а Румъния остава на трето място с 53,7% работещи младежи. От данните на Евростат не излиза наяве каква е повода огромен дял от младежите в тези страни да не работят - дали няма работа за тях или предлаганите условия на труд са такива, че избират да не работят.

Най-често младежите работят в Малта и Нидерландия. В Малта 84 на 100 от хората на възраст сред 20 и 29 години работят, а в Нидерландия работещите младежи имат дял от 83,5%. Характерно за Нидерландия е опцията за почасова работа, предлагана от доста работодатели. Там 44,6% от работещите хора сред 20 и 29 години се трудят почасово, което слага Нидерландия преди всичко в Европейски Съюз по този индикатор. Средно за страните от Европейски Съюз близо 20% от младежите се трудят при ненапълно работно време, а в Нидерландия делът на тези хора е над два пъти по-голям. В България обстановката е изцяло друга. Само 3,2% от работещите младежи в страната се трудят почасово, като по този индикатор сме на последно място измежду страните от Европейски Съюз.

Голям е делът на работещите младежи и в страни като Германия, Дания и Австрия. Но и там е огромен делът на почасово заети младежи. Например в Германия работят 75,8% от хората на възраст сред 20 и 29 години, а от тях 24,6% са с ненапълно работно време. В Австрия работят 76,7% от младежите, а 27,4% от тях се трудят единствено по няколко часа дневно. Това им дава опция да съчетаят работата с образованието. Освен това там надниците за работа на младежите са високи, което притегля младежите на пазара на труда. В Германия минималната заплата за цялостен работен ден е 1997 евро, а в Нидерландия е 1995 евро.

В България минималната работна заплата е 780 лева (398,81 евро), а с решение на Министерски съвет минималната заплата за един час работа е 4,72 лева Това прави по 2,41 евро на час и то преди налози и осигуровки. При такива надници е разбираемо за какво доста младежи избират да не работят. Любопитно е, че младите дами в страната работят по-рядко от връстниците си. В страната работят единствено 49,6% от дамите на възраст сред 20 и 29 години, до момента в който 62,2% от мъжете на тази възраст работят.

В България 30,5% от хората сред 20 и 29 години са в риск от беднотия и обществено изключване. Това значи, че или приходите им са под линията на беднотия или имат материални ограничения (не могат да си разрешат най-малко 7 от 13 съществени артикули и услуги) или членовете на фамилиите им работят под 20% от времето през годината. България е измежду четирите страни от Европейски Съюз с максимален дял на младежите в риск от беднотия и обществено изключване.

По отношение на алкохола сме в крайностите
Спортуваме малко, само че се усещаме добре
Сред най-големите пушачи



Младите хора в България са измежду минимум спортуващите в страните от Европейски Съюз.

Българските младежи рядко спортуват и много пушат, само че това не им пречи да се усещат добре. В България 61,6% от младежите на възраст сред 18 и 29 години не отделят нито минута за спомагателна физическа интензивност отвън работата, демонстрират данни на Евростат.

По този индикатор ни бият единствено жителите на Кипър и Румъния, където надлежно 64,7% и 72,6% от младежите не отделят нито минута за спорт.

Средно за страните от Европейски Съюз 34,3% от младежите не спортуват. Най-малък е делът на младите, които не отделят никакво време за физическа интензивност, в Дания (само 13,2%), Германия (14,1%) и Нидерландия (15,5%).

Освен че младежите в България не спортуват доста, те са измежду най-големите пушачи. От страните от Европейски Съюз най-вече пушат младите в Унгария. Там 22% от хората на възраст сред 15 и 29 години години пушат всекидневно. На второ място е Австрия, където 21,2% от младите пушат всеки ден. В Европейски Съюз има още пет страни, в които над 20% от младите пушат всекидневно и една от тях е България. Най-малък е делът на всекидневно пушещите младежи в Швеция (4,9%), Финландия (6,9%) и Люксембург (9,1%).

По отношение на алкохола българите са първенци в двете крайности - при тези, които изобщо не пият, и тези, които пият всеки ден. В България 31,2% от младежите сред 25 и 29 години изобщо не пият или не са пили през последните 12 месеца, демонстрират последните данни на Евростат. По този индикатор сме преди всичко в Европейски Съюз. Но наред с това 5,2% от хората в тази възрастова група пият всеки ден, което също ни подрежда преди всичко в Европейски Съюз.

Въпреки всичко това, младежите в България се усещат в положително здраве - над 96% считат, че са в положително или доста положително здраве, което е над междинното равнище за Европейски Съюз.

Жените по-рано заживяват независимо
Напускаме родителите като станем на 30 години
Мъжете до 32 година стоят при мама



Мъжете в България живеят при родителите си до момента в който навършат приблизително 32,3 години.

Българите напущат родителите си и стартират да живеят независимо приблизително откакто навършат 30 години, демонстрират данни на Евростат. А дамите вършат лично домакинство много по-рано от мъжете.

Жените в България стартират да живеят независимо приблизително откакто навършат 28,2 години. Това е малко над междинното равнище за страните от Европейски Съюз, където дамите вършат личен дом откакто станат на 25,4 години. Но в доста страни от Европейски Съюз дамите напущат родителите си по-късно от българките. Такава е обстановката в Италия (напускат фамилията приблизително на 29 години), Португалия (29 години), Гърция (29,2 години), Испания (29,5 години), Словакия (29,7 години), Малта (29,8 години) и Хърватия (32 години).

Мъжете в България стартират да живеят независимо като навършат приблизително 32,3 години. Само в Хърватия мъжете живеят по-дълго време с родителите си - до 34,7 години. Веднага след нас са Гърция с 32,1 години и Словакия с 31,9 години живот на мъжете при родителите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР