България е сред страните, които ще могат да се възползват

...
България е сред страните, които ще могат да се възползват
Коментари Харесай

България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване на ЕС

България е измежду страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възобновяване след пандемията от Covid-19 макар ниския брой на инфектираните, съобщи ръководителят на групата на Европейската национална партия в Европейския парламент Манфред Вебер.

„ Разбира се, първата концепция е за хората, които са инфектирани. И това би трябвало да се взема поради, защото в Северна Италия има райони, които бяха доста съществено изумени и тук би трябвало необикновен приоритет. Но следствията са надалеч по-широки в стопански аспект. България, да вземем за пример, доста добре ръководи рецесията и цифрите демонстрират, че там инфектираните са минимум спрямо другите страни. Това обаче не значи, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е наранена стопански от тази рецесия и по тази причина би трябвало да се възползва от този нов фонд ", посочи Вебер на въпрос за критериите, по които ще се дефинира кои са най-засегнатите страни

Вебер декларира още в изявлението за БНР, че е реализирано единодушие с Европейската комисия за Фонда за възобновяване от пандемията с ковид. Той и сътрудника му Зигфрид Мурешан изпратиха писмо до ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което заплашиха групата да наложи несъгласие върху 7-годишния бюджет на Общността, в случай че Народното събрание не бъде напълно зает в правенето на проекта за възобновяване.

В сряда (27 май) Европейската комисия ще показа ново предложение за дълготраен бюджет на Европейския съюз и фонд за възобновяване от пандемията, посредством който да се помогне на стопанските системи в блока да се възстановят от рецесията.

Ключов миг е какъв брой пари ще се получават под формата на безплатни средства и какъв брой под формата на заеми. Франция и Германия оферират безвъзмездното финансиране да е в размер на 500 милиарда евро. Холандия, Австрия, Швеция и Дания не желаят да се отпускат безплатни средства, а единствено заеми. Комисията ще предложи композиция от двете, само че не е ясно в какво съответствие..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР