България е сред страните, които ще могат да се възползват

...
България е сред страните, които ще могат да се възползват
Коментари Харесай

Вебер: България ще получи средства от фонда за възстановяване от пандемията

България е измежду страните, които ще могат да се възползват от фонда за възобновяване след пандемията от COVID-19, без значение от ниския брой на инфектираните. Това съобщи в изявление за БНР ръководителят на групата на Европейската национална партия в Европейския парламент Манфред Вебер.

Той разяснява критериите, по които ще се дефинира кои са най-засегнатите страни.

" Разбира се, първата концепция е за хората, които са инфектирани. И това би трябвало да се взема поради, защото в Северна Италия има райони, които бяха доста съществено изумени и тук би трябвало необикновен приоритет. Но следствията са надалеч по-широки в стопански аспект. България, да вземем за пример, доста добре ръководи рецесията и цифрите демонстрират, че там инфектираните са минимум спрямо другите страни. Това обаче не значи, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е наранена стопански от тази рецесия и по тази причина би трябвало да се възползва от този нов фонд. " - разясни Вебер.

Той заяви също, че е реализирано единодушие с Европейската комисия за фонда за възобновяване от пандемията с ковид.

Вебер и сътрудника му Зигфрид Мурешан изпратиха писмо до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, в което заплашиха групата да наложи несъгласие върху 7-годишния бюджет на общността, в случай че Народното събрание не бъде напълно зает в правенето на проекта за възобновяване

" Във връзка с връзките сред Народното събрание и Комисията, главното искане на Европейската национална партия беше да се съблюдава демократичната процедура. Говорим за доста пари - милиарди евро. Като се имат поради тези средства, хората в цяла Европа чакат от Народното събрание да взема решенията за тяхното консумиране. Този главен принцип е основен за нас и ние получихме гаранции от Урсула фон дер Лайен, че тя ще предложи такава архитектура на новия фонд. Затова съм доста оптимистично надъхан, че той ще се реализира ", съобщи Вебер.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен би трябвало да показа предлагането на институцията за проекта на идното пленарно съвещание на Европарламента в сряда.

Вебер споделя още, че групата му ще поддържа проекта за възобновяване на Франция и Германия. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР