България е сред първите десет държави в света по привързаност

...
България е сред първите десет държави в света по привързаност
Коментари Харесай

​За повечето българите националните интереси са по-важни от глобалните

България е измежду първите 10 страни в света по обвързаност към националните ползи. Това сочи проучване на международната асоциация „ Галъп интернешънъл ". Мнозинството от българите считат, че националните ползи на страната би трябвало да са предпочитани пред световните. Само 9% слагат преди всичко интернационалното съдействие и глобализацията.


С приближаването на европейските избори, постоянно се слага въпросът, кое е приоритет - националните или интернационалните ползи. За българите отговорът е съвсем еднопосочен - националните. Този отговор са показали 81% от интервюираните. Едва 9% са на противоположната позиция. Дори тези, които нямат мнение са повече - 10%.

Оказва се, че страната ни е представителна за международните трендове. Гражданите по света уверено избират националните ползи. 70% избират тази алтернатива пред интернационалното съдействие и глобализацията.

Най-големите поддръжници на националната концепция са в Африка - 87% от хората там слагат преди всичко държавните проблеми. В Етиопия този дял доближава до 92%. На другия полюс е Япония, където показалите, че нямат мнение са преобладаващата част от популацията - 42%.

В районно отношение най-вече последователи на тезата, че световното е над националното е Русия - една четвърт от популацията мисли по този начин.

В Западна Европа закономерно водещи поддръжници на националната концепция са Италия, Чехия и Обединеното кралство. А измежду балканските страни, това са Албания и Сърбия. В страните от Европейския съюз двама от трима гласоподаватели обръщат тил на глобализацията. Подкрепата за нея е по-висока от 30% единствено във Финландия и Германия, макар че и там националните ползи си остават с приоритет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР