България е сред първите 5 страни в ЕС, в които

...
България е сред първите 5 страни в ЕС, в които
Коментари Харесай

Почти всеки втори млад българин живее при родителите си

България е измежду първите 5 страни в Европейски Съюз, в които най-голям % от младежите на възраст 18-34 години са продължавали да живеят при родителите си през предходната година. Това демонстрират данни от разбор на Евростат във връзка днешния 15 май, който се отбелязва като Международен ден на фамилията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Средно към 28 на 100 от младите европейци са обитавали при родителите си до 34-годишна възраст, до момента в който у нас индикаторът е близо 46 % или съвсем всеки втори млад българин в диапазона 18-34 година към момента е обитавал фамилното гнездо през 2018 година

Според демографски данни на Национален статистически институт у нас на възраст 18-34 години е имало към милион и двеста хиляди млади българи, като 530 хиляди от тях или 46 на 100 са живеели с родителите си през предходната година.

Освен това българските мъже в този възрастов диапазон относително най-късно в Европейски Съюз са напускали фамилното гнездо - на 32 години, до момента в който младите българки са напускали дома си на възраст 27,5 години, съгласно данните на Евростат.

Тези индикатори съответстват и с данните на Национален статистически институт за това на каква възраст младите българи подписват първи брак - за мъжете приблизително 32 години, за дамите - 27 години.

Според данните на родната статистика близо 34 % от младите българи на възраст до 34 години са се преселили през м.г. по някакъв мотив навътре в страната, като максимален е бил делът на мигриращите от селото - в града. По тази причина в градовете са живели към 920 хиляди млади българи, до момента в който в селата техният брой в селата е бил три пъти по-малък - към 280 хиляди.

Освен това близо 50 % от българите, които избират външна миграция също попадат във възрастовата категория 18-34 години, съгласно Национален статистически институт. През 2018 година в чужбина са мигрирали близо 33 000 българи, като половината са били на възраст до 34 години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР