България е сред основните страни на транзит на мигранти по

...
България е сред основните страни на транзит на мигранти по
Коментари Харесай

Шефът на Европол: Трагедията в Бургас показа как престъпните мрежи работят динамично

„ България е измежду главните страни на пренос на мигранти по Западнобалканския маршрут, които влизат на територията на страната през сухопътната граница с Турция. България дава на Европол информация за маршрутите, мрежите и настоящите следствия. Затова показах, че страната е доста скъп, предпочитан наш сътрудник ”, сподели още тя и даде поръчка, че Европол ще продължи да оказва поддръжка на страната ни.

 

„ България постоянно е била приближен и благонадежден сътрудник в Европол. Имали сме чудесно съдействие със страната както на стратегическо, по този начин и на оперативно ниво “, посочи Де Бол.

 

„ Ние сме на публично посещаване, което е част от обиколката на управителния екип на Европол в европейските столици. Целта е да разберем от страните членки каква е тяхната оценка на съдействието им с Европол. И също по този начин по-добре да се борим с проведената престъпност и тероризма в Европа “, изясни тя.

 

Де Бол регистрира, че през последните пет години се следи трикратно увеличение на обмена на информация сред българските служби и Европол: „ Нашето съдействие докара до доста триумфи в битката с каналджийството на мигранти, трафика на хора, контрабандата и производството на противозаконни цигари, подправяне на валута, контрабанда на други артикули “.

 

Директорът на Европол уточни, че през 2021 година е усъвършенствано съдействието посредством даване на аналитична поддръжка от страна на организацията, вследствие на което българските управляващи са съумели да проведат „ извънредно сполучливи “ интервенции против проведени групи, забъркани в отпечатване на висококачествена подправена валута - евро.

 

По думите й обстановката в Европейския съюз се е трансформирала трагично, ето за какво е имало нужда от усилване ролята на Европол и нужда от подсилване на взаимната активност на страните членки.

 

На собствен ред служебният вътрешен министър Иван Демерджиев уточни, че акцент на диалозите с шефа на Европол е подложен на вероятното съдействие в битката с противозаконния трафик на хора и каналджийството: „ Запознах в детайли Де Бол с подхванатите дейности “, съобщи силовият министър.

 

Той напомни за интензивната полицейска интервенция във връзка с лицата, за които има данни да са забъркани в нелегално каналджийство и противозаконни мигрантски действия. „ Изключително значимо е равнището на взаимоотношение сред страната и Европол, с цел да се оправим с този проблем “, безапелационен бе Демерджиев.

 

Министърът уточни още, че са подхванати дейности по възстановяване на техническата обезпеченост на границата, засищане на граничната зона с спомагателни сили на Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР