България е сред най-пострадалите финансово страни в ЕС от Ковид-пандемията,

...
България е сред най-пострадалите финансово страни в ЕС от Ковид-пандемията,
Коментари Харесай

България е сред най-засегнатите финансово от кризата с Ковид-19 в ЕС

България е измежду най-пострадалите финансово страни в Европейски Съюз от Ковид-пандемията, демонстрира изследване на Европейския парламент, извършено онлайн от Kantar сред 23 април и 1 май 2020 година измежду 21 804 респонденти в 21 страни членки на Европейски Съюз (без Литва, Естония, Латвия, Кипър, Малта и Люксембург). Основните проблеми на хората по време и след рецесията са загуба на приходи, безработица и неспособност за покриване на задълженията. 

Шест от десетима жители са изпитали персонални финансови усложнения, демонстрира проучването. Цели 58% от хората декларират, че са срещнали финансови усложнения в персоналния си живот от началото на пандемията от ковид. Такива проблеми включват загуба на приходи (30%), безработица или частична безработица (23%), потребление на персонални спестявания по-рано от плануваното (21%), компликации при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и компликации при вярното и почтено качество на хранене (9%). Един на всеки десети споделя, че му се е наложило да изиска финансова помощ от семейство или другари, до момента в който 3% от интервюираните са изправени пред банкрут.

Като цяло, интервюираните в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания е най-вероятно да са изпитали финансови проблеми, до момента в който тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия е минимум евентуално да оповестят за проблеми. В последните изредени страни повече от 1/2 от интервюираните не са изпитали нито един от тези финансови проблеми: те са 66% в Дания, 57% в Холандия, 54% във Финландия и 53% в Швеция.

Реалността у нас също удостоверява изводите от проучването. Васил Димитров се занимава с хотелиерство и ресторантьорство в Благоевград. Твърди, че целият бранш е заплашен, в случай че не се подхващат ограничения. Затова той и сътрудниците му желаеха от общината понижаване на налозите с до 60% за наем и такса боклук. „ Ние молим за понижаване и преизчисляване за тези два месеца, които не сме работили. Голяма част от сътрудниците, към момента не са отворили, а ще има такива и които няма да отворят “, разяснява Димитров пред Нова телевизия, който е член на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград.

В прилежащата община Дупница също се канят да затварят. Търговците на една от най-големите тържища за коли втора употреба у нас се надяват на знамение. „ За два месеца и половина имаме 2 продажби, което няма по какъв начин да ни покрие разноските “, твърди Кристиян Крумов. Затова е решил да спре с вноса от Италия, а след това ще му мисли. „ Хората са страхливи, те няма да подхващат промяна на колите, ние няма от кое място да ги купуваме и надлежно няма да има импорт и тука “, добави Крумов. Той планува рецесия в сектора най-малко още година, макар че цените на колите втора употреба към този момент са надолу с 10%.

 

НЕДОВОЛНИ

Европейски Съюз би трябвало да има повече пълномощия за справяне с рецесии, като пандемията от ковид, считат европейските жители в изследването, поръчано от Екологичен потенциал. Почти седем от 10 респонденти (69%) желаят по-силна роля на Европейски Съюз в битката с рецесията. Успоредно на това съвсем шест от 10 респонденти са недоволни от неналичието на солидарност сред страните членки на ЕС по време на пандемията. 57% са недоволни от настоящето положение на солидарността, а 22% „ не са по никакъв начин ” удовлетворени. Само една трета от интервюираните (34%) са удовлетворени, като най-високите индикатори се следят в Ирландия, Дания, Холандия и Португалия. Респондентите от Италия, Испания и Гърция са измежду най-недоволните, последвани от жителите от Австрия, Белгия и Швеция.

Трима от четирима респонденти във всички интервюирани страни споделят, че са чували, виждали или чели за ограниченията на ЕС в отговор на пандемията от ковид, като една трета от интервюираните (33%) също знаят какви са тези ограничения. В същото време към половината (52%) от тези, които знаят за дейностите на Европейски Съюз в тази рецесия, споделят, че не са удовлетворени от ограниченията, подхванати досега. Само 42% са удовлетворени, най-много в Ирландия, Холандия, Дания и Финландия. Степента на неодобрение е най-висока в Италия, Испания и Гърция и много висока в Австрия и България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР