България е сред най-богатите държави на минерална вода в Европа.

...
България е сред най-богатите държави на минерална вода в Европа.
Коментари Харесай

Добринище съчетава алпийска природа с минерална вода

България е измежду най-богатите страни на минерална вода в Европа. При това най-малко 90% от изворите ни са подобаващи за лекуване и профилактика на стотици заболявания. За да се възползва страната ни по-пълноценно от това благосъстояние Министерство на туризма провежда взаимно с в. “Труд ” поредност от кръгли маси, на които браншът, специалистите в балнео туризма и представители на общините да намерят най-подходящата форма за рекламата на минералните ни води отвън границите на България. За задачата от ведомството са изготвили 7 спа маршрута, които ще бъдат промотирани през идващите години в медиите и онлайн пространството. Следващата среща е на 22-ри май в Община Стара Загора от 12 часа. В. ”Труд ” ще показа част от дестинациите в поредност материали.

Добринище е единствено на 6 километра от Банско, само че не остана в сянката на огромния курорт. Напротив, съумя да извоюва своя визитна картичка и да завоюва хиляди почитатели.
 18-2  18-1  18-3
В основата на триумфа му като курорт е минералната вода, която е освен лековита, само че и огромна екстра в комбиниране със ските през зимата и екотуровете през лятото.Затова и тук легловата база от 3 хиляди кревати е заета целологодишно.

Градът е ситуиран е на 842 м надморска височина. Заобиколен е от три планини – Рила, Пирин и Родопите. Голяма част от територията на с. Добринище, по-специално височинният пояс, е включена в рамките на националния парк “Пирин”. Селището е първоначален пункт за туризъм, екскурзионна отмора, а покрай хижите Гоце Делчев и Безбог има и седалков въжен превоз. Извори, гори, езера, водопади – неизброими са хубостите в близост. През града текат река Десилица и притока й река Валявица. Добринище е прелестно комбиниране от алпийска природа, минерални извори и атмосфера на типично българско малко градче. Тази неповторима композиция го трансформира от град с богата история в перспективен курорт.
Добринище е оповестено за балнеоложки курорт поради фамозните си 17 минерални извора с температура от 30-43°. Които го трансформират в прелестно място за спа и еко туризъм, селски туризъм, ски каране и отмора както през зимата, по този начин и през лятото.

Добринишките минерални извори се състоят от шестнадесет минерални извора и два сондажни кладенеца в Разложкия хидротермален басейн. Разположени са в село Добринище и на 1 км към него. Средната им надморска височина е 850 метра, а общият дебит – 18 литра в секунда. Водата е слабоминерализирана и е богата на минерали и химични детайли – хипертермална, сулфатна, натриева, флуорна, силициева. Освен това е бистра, без аромат и наслойка, което я прави подобаваща и приятна за пиянство. На лечебни балнеопроцедури в Добринище можете да се насладите както в публичната минерална баня, по този начин и в открития плувен комплекс и по хотелите.

Лечението с минералната вода от Добринище може да се ползва и по трите известни метода – външно, вътрешно и инхалационно. Когато се ползва посредством минерални бани, водата оказва удобно влияние върху болести на половата и нервната система, ставите и костите. Попаднала в организма посредством усвояване пък водата лекува много сполучливо болести на стомашно-чревния тракт и отделителната система. С осъществяване на инхалации в избрани времеви шпации се въздействат добре някои белодробни болести и проблеми на горните дихателни пътища.

Сребърният извор
повлиява очни болести
Името на селището идва от възклицанието “Добри неща ”


Името на Добринище идва от положителните неща, които видели първите заселници по тези места в района
Най-известен в Добринище е Сребърният извор, богат на сребърни йони и на история. Той лекува най-добре болежки в очите. Някога, в антични времена, в него се къпели с часове римляните, които живели по тези места. Сега лековитата вода притегля хиляди туристи от страната и чужбина. Още в антични времена първите заселници по тези места по този начин били пленени от хубостта на региона, че не спирали да се оглеждат в близост, да цъкат с език и да повтарят: “Добри неща, положителни неща ”.

А съчетанието на бани в града със ски в планината е неповторимо за страната ни. Затова е напорът на посетители, а жителите на оповестения за балнеоложки курорт още през 1979 година не крият, че печелят добре от туризъм. Затова и половината от общо към 3 хилядите поданици на Добринище се препитават точно с помощта на туризма.

Най-горещият извор
е в Сапарева Баня

Най-внушителният гейзер на Балканите изхвърля струи на 18 метра височина
 В Сапарева баня се гордеят с най-внушителният гейзер на Балканите. В Сапарева баня се гордеят с най-внушителният гейзер на Балканите.
Едни от най-горещите извори в Европа се намират в курорта Сапарева баня. Неслучайно мястото е известно от дълбоки времена, а в минералните извори са търсели лекуване от своите неволи траки, римляни и османци. Минералната вода в курорта се счита за извънредно лечебна и повлиява добре болести на опорно-двигателния уред като артрити и артрози, контузии, зарастване на кости след строшаване, заболяването на Бехтерев и подагра. Освен това лекува дискови хернии и дископатии, отравяния със соли на тежки метали, болести на горните дихателни пътища като фарингит и благоприятства лекуването след мозъчни инсулти.

В Сапарева баня можете да видите впечатляващото 18-метрово изригване на водни пръски от единственият гейзер на Балканите. Минералната вода доближава до повърхността със 103 градуса по Целзий. Можете да се насладите на естествения феномен, който за първи път е посочил красивия си танц през 1957 година
Ако изберете Сапарева баня за своята отмора с изключение на да се наслаждавате на топлата минерална вода можете да посетите и редица забележителности. Безспорно измежду най-популярните е екопътеката, която потегля от града, минава през Паничище и доближава до Седемте Рилски езера. А по-запалените планинари могат да стигнат и до Рилския манастир.

В самата Сапарева баня пък можете да посетите издигната през 13-ти век черква “Св. Никола ”. Или да се помолите на считаната за чудотворна икона на Богородица, съхранявана в църквата “Св. Четиридесет мъченици ”.

Славата на курорта датира още от древността
Римските генерали се лекували след борба в Кюстендил
Наталия Малчева
 Славата на Кюстендил като балнеокурорт се носи още от древността. Славата на Кюстендил като балнеокурорт се носи още от древността.
Минералната вода освен притегля през днешния ден туристи в Кюстендил, само че е и една от аргументите за основаването на града, който се гордее със своята над 20-вековна история. В древността, когато градът носел името Улпия Пауталия неговите извори били желано място за лекуване и възобновяване след борби на римските генерали и пълководци. Тогава е издигната втората по величина балнеолечебница на Балканите в чест на господ Асклепий, за което свидетелстват останките от римски терми, постройки, храмове и други археологически находки, открити в региона на термалната зона.

Минералните извори в града, които притеглят двойки, които желаят да се снабдят с рожба от близо и надалеч са 40 на брой. Те са с температура на водата от 73 градуса по Целзий и дебит от 23 литра в секунда. Водата на Кюстендил е слабоминерализирана, само че с висока алкална реакция. Освен репродуктивни проблеми при мъжете и дамите лекува още неврологични и кожни болести, повлиява добре и обмяната на веществата, опорно-двигателни болести, в това число хронични. Благодарение на богатото си наличие на сяра, кюстендилската вода благоприятства лекуването на упорити кожни болести като екземи, дерматити и псориазис, както и обезврежда отравяния с тежки метали. Според представители на медицинските среди водата в Кюстендил е измежду най-ценните лечебни минерални води в света поради негативния си редокс-потенциал. Водите с подобен капацитет се назовават още йонизирани и съгласно специалистите одобряват им се ускорява способността на човешкото тяло да се пази от заболявания. При пиянство пък кюстендилската минерална вода повлиява болести на стомаха и дебелото черво.

Чифте баня е издигната
през 15-ти век


Градската изложба съхранява 200 произведения
на Владимир Димитров – Майстора

 Основите на крепостта Хисарлъка са положени през 4-ти век Основите на крепостта Хисарлъка са положени през 4-ти век
Сред паметниците, свързани с историята и с минералната вода в Кюстендил безусловно би трябвало да посетите издигнатата през 15-ти век от Сюлейман Паша Чифте Баня. Предполага се, че е издигната върху основите на Асклепион Пауталия. Двуетажната сграда е отчасти разрушена през 1910 година и върху част от нея е издигната съвременна за времето си градска баня. В Чифте баня има две отделения, всяко от които разполага с три басейна с друга температура на водата, кабини за самостоятелно къпане и няколко необятни фоаета. Намира се в парка “Банска градина ” в центъра на Кюстендил.

Другите две непокътнати бани в града са Алай баня или “Войнишката баня ”, издигната през късното Средновековие и Дервиш баня, издигната през 1566г.

В центъра на града можете да разгледате и пощаденото от вековете от Античните терми на Пауталия. Големият комплекс в действителност бил водолечбница, отдадена на древногръцкия господ на медицината Асклепион. Той е повдигнат през 2-3 век бил петият по величина в Европа и заемал повърхност от 3000 кв. м. Разкрити са огромни пространства с отоплителни системи, водопроводни канали, архитектурни детайли.

На 180 метра над Кюстендил се намира крепостта “Хисарлъка ”. Тя е построена в края на 4-ти век и е претърпяла разпадането на Римската империя, възхода и разрухата на Византия, съдбините на Първата и Втората българска страна, трагичните години на Константиновото (Велбъждско) княжество. Но е съборена от османските завоеватели през 15-ти век. Площта на крепостта е малко над 2 хектара. Твърдината е била защитавана от 14 разнообразни по форма кули.

Сред другите наложителни спирки на туристи в Кюстендил е Художествената изложба “Владимир Димитров-Майстора ”. Тя е приютила непрекъсната експозиция с над 200 произведения на именития български художник, чието име носи. Докато сте в града можете да посетите и средновековната черква “Св. Георги ” в квартал Колуша и районния исторически музей “Академик Йордан Иванов ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР